Koko Suomi leipoo: Kesäillan-teehetki
Koko Suomi leipoo -ohjelman yhdeksännessä jaksossa tehtiin englantilaistyyppinen tarjotin iltapäiväteelle. Kesäillan-teehetki sisältää kesän yrttiset juustoleivät, suolaisen makeat skonssit mascarponekermalla sekä oman maan mansikoilla ja vadelmilla. Lisäksi makeana herkkuna tarjottimelta löytyy suussa sulavat pistaasi-suklaa petit foursit.
Yrttileipä
- 3 ½ dl Sämpyläjauhoja
- 2 tl leivinjauhe
- 1 tl Suola
- 2 tl Välimeren yrttiseos
- 2 dl Mozzarellaraaste
- ½ dl Ruokaöljy
- 2 ½ dl Maito
Yrttinen täyte
- 50 g Philadelphia tuorejuusto
- 1 Kesäsipuli varrellinen punainen
- 1 dl Tuore timjami silputtuna
- 1 tl Mustapippurirouhe
- 80 g Parmesaanilastuja
- 50 g tuorejuusto pursoituksiin
Skonssit
- 4 dl Vehnäjauho
- 1 tl Leivinjauhe
- 1 tl Sooda
- 1 tl Vaniljasokeri
- 1 tl Suola
- 50 g Voi
- 2 dl Piimä
- 3 rkl pakastekuivattu vadelma
- 1 Kananmuna voiteluun
- 5 dl Vehnäjauhot kaulimiseen
Punainen marjasose
- 150 g +2kpl Tuoreet mansikat
- 70 g +3kpl Tuoreet vadelmat
- 1 tl vaniljasokeri
- 1 tl vaniljakreemijauhe
- 1 rkl kardemumma
Mascarponekerma + lakukastike
- 1 dl vispikerma
- 150 g mascarpone
- 2 tl vaniljasokeri
- 100 g lakuja
- 1 dl vettä
Pistaasi-suklaa petit fours
- 100 g huoneenlämpöinen voi
- ½ dl sokeri
- 4 rkl juokseva hunaja
- 2 kananmunaa
- 2,5 dl vehnäjauhot
- 2 tl leivinjauhe
- 70 g valkosuklaa
- 100 g tummasuklaa
- 2 dl kuoritut pistaasipähkinät
- 100g tummasuklaa (koristeluun)
- 50g kuoritut pistaasipähkinät (koristeluun)
Valmistusohje
YRTTILEIPÄ: Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Sekoita jauhot, suola ja yrttiseos keskenään. Lisää taikinaan juusto, öljy ja maito. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikinasta leivinpaperille ympyrä (halkaisija noin 25cm, ei liian ohut). Paista uunin keskitasossa noin 15 minuuttia, anna hetki jäähtyä. Leikkaa 6 kpl noin 5 cm ympyrämuotilla palaset. Halkaise veitsellä palanen keskeltä: kansi ja pohja osat.
YRITTINEN TÄYTE: Leikkaa sipuli pieniksi paloiksi ja timjami pieneksi silpuksi. Sekoita vatkaimella kaikki aineet sekaisin. Levitä levite pohjan päälle veitsellä ja paina kansi kevyesti päälle. Vatkaa tuorejuusto notkeaksi ja piirakoita kannen päälle hieman levitettä ja laita koristeeksi muutama timjami. Nosta tarjoilulautaselle ja vie kylmään.
SKONSSIT: Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi voi jauhojen joukkoon. Lisää piimä ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina jauhotetulle pöydälle ja kauli noin 3cm paksuisiksi. Jauhota noin 5 cm pyöreä muotti, paina muotilla taikinasta kuusi ympyrää (älä pyöritä muottia. Nosta leivokset leivinpaperin päälle ja voitele munalla pullasudin avulla. Paista uunin keskitasossa noin 8 minuuttia. Anna hetki jäähtyä, nosta tarjoilulautaselle ja sihtaa tomusokeri päälle.
PUNAINEN MARJASOSE: Survo marjat sauvasekoittimella. Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi. Kaada kulhoon, aseta muutama kokonainen marja päälle.
MASCARPONEKERMA+LAKUKASTIKE: Mittaa lakut ja vesi kattilaan, kiehauta kunnes lakut ovat liuenneet, anna jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja notkista mascarpone, yhdistä ja lisää lakukastike.
PISTAASI-SUKLAA PETIT FOURS: Vaahdota voi, sokeri ja hunaja, lisää munat yksitellen. Rouhi suklaat pieniksi ja sekoita joukkoon, lisää pistaasit myös. Sekoita jauhot keskenään ja lisää taikinaan. Kaada taikina noin 20 x 25 cm vuoalle. Paista keskitasolla 180 asteessa noin 20 minuuttia. Anna hetki jäähtyä, leikkaa noin 5cm ympyrämuotilla leivospalat. Sulata suklaasta ⅔ Ja raasta loput ⅓ pieneksi. Sekoittele jotta kaikki suklaat sulaa. Levitä leivinpaperille ja ripottele pistaasipähkinät päälle. Vie kylmään hetkeksi. Kun suklaa on jähmettynyt, katko paloja ja liimaa tuorejuuston avulla leivoksen kylkeen.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku