Koko Suomi leipoo: Pientä ja sievää
Koko Suomi leipoo -ohjelman yhdeksännessä jaksossa tehtiin englantilaistyyppinen tarjotin iltapäiväteelle.
Minisavulohivoileipäset
- Leipä
- kevytmaitoa 5 dl
- kuivahiivaa 1 pss
- suolaa 2 tl
- vaaleaa siirappia 3 tl
- rypsiöljyä 2 rkl
- Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja 5-6 dl
- kaurahiutaleita 1,5 dl
- auringonkukan siemeniä 0,5 dl
- kuivattuja karpaloita 0,5 dl
Täyte
- maustamatonta tuorejuustoa 100 g
- smetanaa 100 g
- kylmäsavulohta 125 g
- limen mehua 2 rkl
- tilliä 2 rkl
- mustapippuria
- suolaa
- hieman valkopippuria
- kurkkua 7 cm
Karhunvadelma-vaniljamacaronit
- Kuoret
- mantelijauho 75 g
- kananmunan valkuainen 75 g
- erikoishienoa sokeria 38 g
- tomusokeria 150 g
- violettia pastaväriä oma
Vaniljakreemi
- kuohukermaa 2,5 dl
- keltuaista 60 g
- vaniljatanko ½
- maizena 20 g
- sokeri 65 g
- voita nokare
Karamellisoidut karhunvadelmat
- karhunvadelmia (tuoreita) 100 g
- voita 2 rkl
- erikoishienoa sokeria 2 rkl
- + 75 g karhunvadelmia leivosten reunoille
Kirpsakat skonssit
- Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja 2 dl
- erikoishienoa sokeria 1 rkl
- leivinjauhetta 0,5 tl
- ripaus suolaa
- voita 35 g
- piimää 0,75 dl
- + voiteluun 1 kananmuna
- Lisukkeet
Tuorejuustokerma
- kuohukermaa 1,5 dl
- vaniljatuorejuustoa 200 g
- luomu sitruuna 1 kpl
- erikoishienoa sokeria 1 tl mauksi
Vadelmahillo
- pakastevadelmia 200 g
- hillosokeria 100 g
Valmistusohje
MINISAVULIHIVOILEPÄSET: Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää siirappi ja suola. Lisää jauhot, hienonnetut siemenet, hiutaleet ja kuivatut karpalot taikinaan. Vaivaa löysäksi. Kohota noin 20 minuuttia. Lisää öljy ja vaivaa kulhossa puulastalla minuutin ajan. Kaada taikina voideltuun leipävuokaan ja kohota noin 15 minuuttia. Paista 225 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Leikkaa leivästä siivuja ja stanssaa 5 cm halkaisijaltaan olevia ympyröitä vähintään 12 kpl. Yhdistä tuorejuusto ja smetana. Pilko kylmäsavulohi todella pieneksi ja yhdistä seokseen. Mausta oman maun mukaan. Viipaloi kurkku ohuiksi viipaleiksi. Pursota täyte tähtityllalla stanssatun leivän päälle ja laita toinen kanneksi. Kiinnitä leipään cocktailtikulla ohut kurkkukiehkura.
KARHUNVADELMA-VANILJAMACARONIT: Aloita siivilöimällä tomusokeri ja mantelijauhot kaksi kertaa. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi pienellä teholla ja vasta sitten lisää sokeri. Nosta tehoa ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on tarpeeksi jämäkkää. Lisää vaahtoon n. 1/3 osa tomusokeri-mantelijauhoseoksesta ja kääntele seosta nuolijalla. Lisää pastaväri. Kääntele seosta muutaman kerran. Lisää loput tomusokeri-mantelijauhoseoksesta ja kääntele, kunnes seos alkaa löystyä. Massa on oikean paksuista, kun sitä valuttaa hieman jollekin tasolle ja sen huippu laskeutuu alas. Pursota valmis massa ympyrätyllan avulla leivinpaperille. Kopauta peltiä muutaman kerran ja poksauttele ilmakuplat cocktail-tikulla. Kuoreta 65 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Paista uunin alatasolla 130 asteessa noin 10-15 minuuttia. Tee täyte. Kiehuta maito ja halkaistu vaniljatanko. Poista vaniljatanko. Sekoita muut aineet käsivatkaimella ja lisää maidon joukkoon. Keitä kiisseliksi. Lisää voi ja jäähdytä. Karamellisoi karhunvadelmat. Sulata voi pannulla, lisää pilkotut karhunvadelmat ja sokeri. Karamellisoi seosta, kunnes marjat saavat hieman väriä. Jäähdytä. Annostele karamellisoidut marjat muodostuneen siirapin kanssa vaniljatäyterinkulan sisään puoliin macaroneista. Asettele macaronien reunoille tuoreita karhunvadelmia ja laita kansi päälle. Asettele tarjolle.
KIRPSAKAT SKONSSIT: Nypi rasva kuivien aineiden kanssa. Lisää piimä. Kauli taikina 2-3 cm paksuiseksi ja leikkaa 5 cm halkaisijaltaan olevalla ympyrämuotilla palasia. Voitele vain päälipinta kananmunalla ja paista 225 asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia. Vatkaa kuohukerma ja lisää joukkoon tuorejuusto ja sitruunan kuori sekä mehu. Laita tarjoilukuppiin. Keitä vadelmia, kunnes ne pehmenevät ja lisää hillosokeri. Keittele seosta noin 15 minuuttia, kunnes se paksuuntuu. Jäähdytä vadelmahillo ja laita se tarjoilukuppiin.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Anun lohipiirakka
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka