Koko Suomi leipoo: Kimchi-kääretorttu ja Sadonkorjuun kinuskinen omenapiirakka, Iiris
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden neljännessä jaksossa inspiroidutaan syksyn mauista ja väreistä.
Pohja
- 3 dl kevytmaito
- 4 tl kuivahiiva
- 1 rkl sokeri
- 1,5 tl suola
- 7 dl + 1 dl kaulintaan Sunnuntai erikoisvehnäjauho
- 50 g voita huoneenlämpöisenä
Täyte 1
- Kimchi
- 250 g + koristeeksi punakaalia
- 5 dl + 3 litraa huuhteluun vettä
- 1 ½ rkl suolaa
- 3 kpl valkosipulinkynsi
- 10 g tuore inkivääri
- ½ kpl chili
- 1 tl sokeri
- 1 tl paprikajauhe
- 2 tl valkoviinietikka
- ¾ dl korianteri (tuore)
- ½ dl ruohosipuli (tuore)
Täyte 2
- 200 g smetana 40% (Arla lempi)
- 300 g tuorejuusto
- 2 tl valkosipulijauhe
Koristelu
- 10 korianterin lehti (tuore)
- 10 ruohosipuli (tuore)
- ½ kpl chili
- 30 g punakaali
- Sadonkorjuun kinuskinen omenapiirakka
Pohja
- 70 g kaurahiutale
- 30 g mantelijauhe
- 100 g Sunnuntai erikoisvehnäjauho
- 50 g sokeri
- 1 tl vaniljasokeri
- 75g + 1 rkl voiteluun voi
Omenatäyte
- 3 kpl omenoita (golden delicious)
- 1.5 tl kaneli
- 1 rkl sitruunamehua
- 2 tl inkivääri raastettu
- 120 g fariinisokeri
- 0.5 dl kuohukermaa
- 50 g voita
- 3 rkl maissitärkkelys
Kuorrute
- 2.5 dl vispikerma
- 2 rkl tomusokeri
Koristelu
- 1 tl kaneli jauhettu
Valmistusohje
POHJA: Lämmitä maito käden lämpöiseksi. Sekoita kuivahiiva joukkoon. Lisää sokeri ja suola. Vaivaa jauhot vähitellen taikinaan. Lisää jauhojen lisäyksen loppupuolella pehmeä voi. Vaivaa taikinaa 8-10 minuuttia yleiskoneella. Kohota kelmun ja leivinliinan alla peitettynä 30 minuuttia. Kaulitse kohonnut taikina leivinpaperin päälle pellin kokoiseksi. Anna taikinan kohota hetki pellin päällä. Paista 200 asteisessa uunissa, keskitasolla noin 10 minuuttia. Siirrä pohja pois pelliltä jäähtymään pöydälle, anna hetki jäähtyä. Kääri pohja rullalle leivinliinan sisään ettei se pääse kuivumaan.
TÄYTE: Kimchi: Laita vesi kattilaan ja lisää suola. Kiehauta. Leikkaa punakaali ohuen ohuiksi siivuiksi. Laita punakaali siivut keitinveteen. Anna tekeytyä 10 minuuttia. Murskaa valkosipulinkynnet. Raasta inkivääri. Pese chili ja poista siemenet. Leikkaa pieneksi. Leikkaa korianteri pieneksi, sekä ruohosipuli. Kaada kaali ja suolavesi siivilän läpi. Huuhtele kaali reilulla määrällä kylmää vettä. Painele kaali talouspaperilla kuivemmaksi. Siirrä kaali ja pilkotut aineet kulhoon. Lisää sekaan sokeri, paprikajauhe ja valkoviinietikka. Sekoita. Jätä tekeytymään huoneenlämpöön.
TÄYTE 2: Vaahdota smetana. Vatkaa tuorejuusto sekaan. Mausta valkosipulijauheella.
TÄYTTÄMINEN JA VIIMEISTELY: Levitä pohjan päälle smetana-tuorejuusto täytettä. Jätä täytteestä noin ⅓ osa kulhoon kääretortun pintaa varten. Ripottele kimchi kauttaaltaan päälle. Kääri pohja rullalle ja jätä reuna rullan alle. Levitä loppu täyte tortun päälle. Koristele korianterilla, ruohosipulilla, punakaalilla ja chilillä.
SADONKORJUUN KINUSKINEN OMENAPIIRAKKA: Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele halkaisijaltaan 21 cm:n kokoinen irtopohjainen piirakkavuoka. Sulata voi. Sekoita kulhossa kaurahiutale, mantelijauho, vehnäjauho ja sokerit. Lisää voisula ja sekoita tasaiseksi. Kaada piirakkavuokaan ja painele seos tasaiseksi, myös reunoille. Paista uunin keskitasolla 8-10 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoiluastiaan siirtämistä.
OMENATÄYTE: Kuori omenat ja pilko ne aivan pieniksi kuutioiksi. Laita omenakuutiot kulhoon ja sekoita kaneli joukkoon. Purista sitruunasta mehua joukkoon. Kuori inkivääri ja raasta hienoksi. Laita kattilaan inkivääriraaste, fariinisokeri, kerma ja voi. Lämmitä seosta ja lisää maizena koko ajan sekoittaen. Lisää omenakuutiot ja keitä seosta noin 7 minuuttia. Kunnes omenat ovat pehmentyneet ja seos on kiisselimäistä siirrä kattila pois liedeltä. Anna jäähtyä.
KUORRUTE: Vatkaa kermavaahto ja mausta tomusokerilla. Laita vaahto pursotinpussiin ja leikkaa kärjestä vinottain kolmion mallinen osa pois.
KOKOAMINEN JA VIIMEISTELY: Siirrä jäähtynyt piirakka pohja tarjoiluvadille. Levitä päälle jäähtynyt omenatäyte. Pursota kermavaahto päälle suorassa linjassa tai geometrisesti. Ripottele päälle kanelia koristeeksi.
VINKKI: Laita myös leivinpaperi irtopohjavuoan päälle, jolloin pohjan siirtäminen tarjoiluastiaan on helpompaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku