Mainos

Koko Suomi leipoo: Raikkaan syksyinen porkkana-parsakaali kääretorttu ja syksyinen omena-karpalopiirakka, Oona

koko_suomi_leipoo_s8_eps4_beautyshots_taidonnäyte_tehtävä_oona_02_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden neljännessä jaksossa inspiroidutaan syksyn mauista ja väreistä.

Pohja

  • n. 150 g porkkanaa
  • n. 100 g palsternakkaa
  • 4 kpl kananmunaa
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 0,5 dl kauraleseitä
  • 0,5 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • n. 75 g parsakaalia

Täyte

  • n. 200 g porkkanaa
  • n. 100 g palsternakkaa
  • n. 70 g arsakaalia
  • 150 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 100 g ranskankermaa
  • Suolaa
  • Jauhettua mustapippuria
  • 100 g fetajuustoa
  • 1 kpl punainen chili

Fetavaahto

  • 1 dl kuohukerma
  • 50 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 50 g ranskankermaa
  • 100 g fetajuustoa
  • (+täytteestä sivuun otetut keitetyt porkkanat)

Porkkanakoriste

  • 1 kpl pitkä ja paksu porkkana
  • 1,5 dl vettä
  • 1,5 dl hienoa sokeria
  • 1 rkl rypsiöljyä

Päälle

  • Kourallinen viinisuolaheinää

Omenapiirakkapohka

  • 200 g huoneenlämpöistä voita
  • 135 g fariinisokeria
  • 2 kpl kananmunaa
  • 260 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 50 g Sunnuntai hieno ruisjauhoa
  • 40 g kaurahiutaleita
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl kanelia
  • 2 tl vaniljasokeria
  • Ripaus suolaa
  • 0,25 dl maitoa

Vuoan voiteluun

  • 30 g huoneenlämpöistä voita
  • Kaulintaan ja koripunokseen
  • n. 150 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja

Täyte

  • 3 kpl (n. 540g) Red delicious omenoita
  • 75 g fariinisokeria
  • 2 tl kanelia
  • 100 g karpaloita (pakaste)
  • 250 g maitorahkaa
  • 2 kpl kananmunaa
  • 45 g sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria

Voiteluun

  • 1 kpl kananmuna

Valmistusohje

POHJA: Raasta porkkana ja palsternakka karkeaksi raasteeksi. Erottele valkuaiset ja keltuaiset erillisiin kulhoihin. Vatkaa valkuaiset napakaksi vaahdoksi. Yhdistä toisessa kulhossa muut aineet paitsi ruokaöljy ja parsakaali, vatkaa tasaiseksi. Nostele valkuaisvaahto täytteen joukkoon. Pilko parsakaali pienen pieniksi nupuiksi. Levitä ruokaöljy pellille, levitä parsakaalinnuput pellille ja kaada taikina päälle. Jos uunipelti on iso, tee esimerkiksi foliosta pötköjä leivinpaperin alle toiseen reunaan, jotta pohjasta tulee noin 35cm leveä. Tasoita pinta. Paista uunin keskiosassa 200asteessa noin 10minuuttia. Kun pohja on kypsä, kumoa se leivinpaperille ja anna jäähtyä.

TÄYTE: Pilko porkkana, palsternakka ja parsakaali pieneksi, keitä kypsäksi. Nouki muutama porkkanapala sivuun fetavaahtoon ja aja kasvikset sileäksi sauvasekoittimella. Jätä jäähtymään.

Vatkaa tuorejuusto, ranskankerma, suola, pippuri sekä kylmä kasvissose tasaiseksi. Levitä täyte pohjan päälle. Murusta feta täytteen päälle. Pilko chili pieneksi, ja ripottele fetamurun päälle. Rullaa napakalle rullalle leivinpaperin sisään, käännä saumakohta alas ja laita hetkeksi kylmään.

KUORRUTUS: Muusaa fetajuusto ja täytteestä sivuun otetut keitetyt porkkanat haarukalla yhteen. Vatkaa kuohukerma kuohkeaksi, lisää tuorejuusto, creme fraishe sekä feta-porkkanaseos, vatkaa tasaiseksi ja laita pursotinpussiin, jossa on iso tähtitylla. Laita kylmään odottamaan.

PORKKANAKORISTE: Kuori porkkana ja viipaloi siitä pitkittäin kuorimaveitsellä ohuita nauhoja. Leikkaa nauhat vielä pitkittäin puoliksi, noin 1cm levyisiksi suikaleiksi. Keitä kattilassa vesi ja sokeri, kunnes sokeri sulaa, lisää porkkanat ja anna kiehua 10min. Siivilöi ja anna hieman jäähtyä. Levitä öljyä leivinpaperille ja asettele porkkanat vieri viereen (ei päällekkäin) pellille. Anna porkkanoiden olla 120asteessa uunissa noin 10-15min. Sammuta uuni, ota porkkanoita uunista yksitellen keittiöpihdeillä. Kierrä porkkanasuikale esimerkiksi syömäpuikon ympäri, irrota, ja jätä jäähtymään.

KORISTELU: Asettele viinisuolaheinä kääretortun päälle. Pursota fetavaahto ja asettele porkkanakierteet päälle.

VINKKI: Pilko pohjan parsakaalinnuput todella pieniksi, niin ehtivät kypsyä.

Koristeiden porkkanat kovettuvat lähes välittömästi, ote ne siksi yksitellen ulos uunista.

OMENAPIIRAKKAPOHJA: Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää munat joukkoon ja vatkaa hyvin sekaisin. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne vuorotellen maidon kanssa taikinaan.

Voitele irtopohjapiirakkavuoka huolellisesti ja painele jauhoja apuna käyttäen noin puolet taikinasta vuokaan. Lisää ylijääneeseen puoleen taikinaan hieman jauhoja, laita taikina kelmuun ja laita jääkaappiin.

Painele haarukalla reikiä pohjaan ja esipaista pohjaa uunin alimmalla tasolla 200asteessa 5minuuttia.

TÄYTE: Pilko omenat pieniksi kuutioiksi, lisää omenakuutioiden joukkoon fariinisokeri ja kaneli. Kaada esipaistetun pohjan päälle. Ripottele jäiset karpalot päälle. Yhdistä maitorahka, kananmunat ja sokerit, kaada piirakan päälle. Sekoittele varovaisesti haarukalla, niin että rahkatäyte levittyy hyvin omenapalojen ja karpaloiden väliin.

Ota taikina jääkaapista, ja kauli hyvin jauhotetulla pöydällä levyksi. Leikkaa taikinasta noin 1cm leveitä suikaleita ja tee suikaleista koripunos esimerkiksi leivinpaperin päälle. Voitele piirakan reunat kanamunalla ja liu’uta koripunos piirakan päälle. Painele varovaisesti kiinni.

Paista piirakkaa uunin toiseksi alimmalla tasolla 200asteessa noin 30-35minuuttia. Anna hieman jäähtyä, irrota irtopohjareunus ja anna piirakan jäähtyä täysin. Irrota lopuksi varovasti pohja piirakan alta ja aseta tarjoiluvadille.

VINKKI: Muista jauhottaa pöytä hyvin ennen kuin alat kaulia taikinaa päällistä varten. Voit myös tehdä lettejä tai kierteitä taikinasta.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!