Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Luonto kukkii, Iiris

koko_suomi_leipoo_s8_eps7_taidonnäyte_tehtävä_iiris_aino_01_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 26.10.2022 21:55

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden seitsemännessä jaksossa tehtiin vastuullisuutta ilmentäviä maapallokakkuja.

  • Kokonaisvalmistusaika: 160 min

Kakkupohja

  • 330 g erikoisvehnäjauhoja
  • 300 g sokeria
  • 1 ½ tl ruokasoodaa
  • 1 tl suolaa
  • 3 dl kauramaitoa
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 ¼ dl rypsiöljyä
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 1 kpl luomu appelsiinin kuoriraastetta
  • 1 dl luomu appelsiinin puristettu mehua

Suklaa-appelsiinimousse

  • 2 kpl luomu appelsiineja
  • ½ dl hillo-marmeladisokeria
  • -
  • 2 ½ dl kasvirasvasekoitetta
  • 200 g kookosöljyvalmistetta
  • 120 g tummasuklaata
  • 80 g white nougat crisp vegan suklaata
  • tomusokeri maustamiseen
  • Kostuke
  • luomu appelsiini 1 kpl

Kuorrute

  • 2 ½ dl kasvirasvasekoitetta
  • 1 dl tomusokeri maustamiseen
  • 1,5 tl vaniljasokeria
  • 1 dl mustikkaa
  • ½ tl (mustikan nesteen stabiloimiseen) guarkumijauhetta
  • elintarvikeväri'; sininen, keltainen, vihreä ja musta

Valmistusohje

KAKKUPOHJA: Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Mittaa kaurajuoma ja valkoviinietikka kulhoon. Sekoita ja jätä sivuun tekeytymään. (tämän ideana on luoda vegaaninen kirnupiimä). Aseta leivinpaperi kahteen 20 cm:n ja kahteen 15 cm:n kakkuvuokaan. Siivilöi vehnäjauhot kulhoon. Sekoita joukkoon sokeri, ruokasooda ja suola. Pese appelsiini ja raasta kuori hienoksi raasteeksi. Purista appelsiinista mehu. Sekoita kaurajuoma-etikka seoksen joukkoon rypsiöljy, vaniljauute ja appelsiinin kuoriraaste, sekä appelsiinin mehu. Yhdistä kosteat aineet kuivien aineiden joukkoon. Sekoita vain sen verran että aineet ovat sekoittuneet. Kaada taikina tasaisesti kakkuvuokiin. Paista noin 25 minuuttia. Tarkista tikulla kypsyys. Anna hetken pohjien jäähtyä vuoassa ja kumoa sitten ritilälle jäähtymään.

SUKLAA-APPELSIINIMOUSSE: Aloita tekemällä appelsiinihillo. Purista appelsiineista mehu ja laita kasariin hillo-marmeladisokerin kanssa. Keitä noin 8 minuuttia ja siirrä jäähtymään. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Anna jäähtyä. Vatkaa kasvirasvasekoite kuohkeaksi vaahdoksi. Notkista kookosöljyvalmiste ja vatkaa sekaan sulatettu suklaa, sekä appelsiinihillo. Kääntele sekaan kasvirasvavaahto.

KUORRUTE: Vatkaa kasvirasvasekoite kuohkeaksi vaahdoksi. Notkista kookosöljyvalmiste ja vatkaa vaahdon joukkoon.

KOKOAMINEN: Purista appelsiinista mehu kostutusta varten. Peitä tuorekelmulla pyöreän Ø 20 cm:n taikinakulhon sisäpuoli. Tasoita kakkupohjat leikkaamalla hieman pintaa pois.  Aseta 15 cm:n kakkupohjan ohut leikattu pinta kulhon pohjalle. Levitä paksu, tasainen kerros suklaa-appelsiinimoussea pohjan päälle. Laita moussen päälle 15 cm:n kakkupohja ja kostuta appelsiinin mehulla. Levitä uusi kerros suklaa-appelsiinimoussea ja aseta 20 cm:n pohja päälle. Kostuta. Levitä loput moussesta pohjan päälle ja aseta viimeinen 20 cm:n pohja päällimmäiseksi. Kostuta. Peitä tuorekelmulla pohjan pinta ja laita kulho kylmään tekeytymään. 

KUORRUTE/KORISTE: Ota kakku kylmästä ja kumoa tarjoiluvadille. Ota kulho ja tuorekelmu kakun päältä pois. Tasoita pinta palettiveitsellä. Levitä kakun pinta kauttaaltaan kuorrute vaahdolla. Tasoita palettiveitsellä tai raapalla. Laita kakku kylmään. Jaa loppu kuorrute 4 eri astiaan. Lisää yhteen keltainen elintarvikeväri, toiseen sininen + tippa mustaa (musta pehmentää sinisen sävyä), kolmanteen vihreä + tippa mustaa. Tee neljänteen mustikasta violetti väri. Paseeraa/ valuta mustikoista nestettä astiaan ja sekoita joukkoon guarkumijauhe. Lisää mustikkageeli vaahdon sekaan. Aloita tekemään palettiveitsellä kakun pintaan erivärisillä kuorrutteilla kukkia. Ota veitseen koko pituudelle kuorrutetta ja paina veitsen toinen reuna kakun pintaa vasten. Paina hieman veitseä kakkua vasten samalla kääntäen rannetta, jolloin veitsen sivu vaihtuu vasten kakkua. Näin muodostuu kukan terälehti. Toista ja tee terälehtiä vierekkäin ympyrän muotoon. Ota palettiveitseen vihreää kuorrutetta ja tee sillä lehtiä. Paina veitsi kakun pintaa vasten ja vedä alaspäin. Lopuksi rypistä talouspaperi ja ota siihen värillistä kuorrutetta. Paina kuorrutteella efektipintaa valkoisen kuorrutteen päälle.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit