Koko Suomi leipoo: Överi vadelma-pistaasikakku

KOKO_SUOMI_LEIPOO_6_JAKSO_7_BEAUTYSHOTS_MARIE_ANTOINETTEN_AAMUPALAKAKKU_PIHLA

Koko Suomi leipoo -ohjelman kuudennessa jaksossa leivottiin omat versiot kuninkaallisesta aamupalakakusta.

Kakkupohja

  • kananmuna 4 kpl
  • erikoishienoa sokeria 2 dl
  • perunajauhoja 0,5 dl
  • Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja 0,5 dl
  • leivinjauhetta 1 tl
  • vaniljasokeria 0,5 tl

Kostuke

  • vettä 1 dl
  • vaniljasokeria 0,5 tl

Täyte

  • Vadelmacurd
  • kananmunan keltuainen 1 kpl
  • pakastevadelmia 150 g
  • vettä 2 rkl
  • voita 15 g

Kerma

  • kuohukermaa 1 dl
  • vaniljatuorejuustoa 150 g
  • (erikoishienoa sokeria 1 tl mauksi)
  • kuorittuja pistaasipähkinöitä 40 g

Kuorrute

  • Kreemi
  • kananmunan valkuainen 4 kpl
  • erikoishienoa sokeria 2,5 dl
  • voita 290 g
  • punaista pastaväriä
  • violettia pastaväriä

Valkosuklaaganache

  • Kirkkaan valkoisia candy meltsejä 150 g
  • Kuohukermaa 1 dl

Koristeet

  • tuoreita vadelmia 50 g
  • punaista kimalletomuväriä
  • valkoista sokerimassaa 100 g
  • punaista pastaväriä

Valmistusohje

KAKKUPOHJAN VALMISTUS: Vaahdota kananmunat ja 1,5 dl sokeria. Lisää joukkoon loput kuivat ainekset ja sekoita. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista 200 asteisessa uunissa noin 6-8 minuuttia. Sirottele pöydälle levitetyn leivinpaperin päälle loput sokerista ja kumoa kypsä, kullanruskeaksi paistunut pohja sokeroidulle leivinpaperille. Anna pohjan jäähtyä ja sen jälkeen leikkaa siitä, joka veitsellä, saksilla tai muoteilla 4 kpl x 11 cm ja 3 kpl x 8 cm kokoisia ympyräpohjia.

TÄYTE: Aloita valmistamalla vadelmacurd.  Sulata pakastevadelmat kattilassa. Jos käytät ulkomaisia pakastevadelmia, muista keittää niitä noin 5 minuutin ajan. Lisää tarvittaessa vettä. Paseeraa pehmeät vadelmat siivilän läpi. Laita paseerattu, sileä seos kattilaan ja lisää joukkoon keltuainen. Kiehauta seos.  Lisää joukkoon nokare voita ja jäähdytä seos. Kaada curd laakealle astialla ja laita kylmään jäähtymään. Paahda pistaasipähkinöitä kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes ne saavat entisestään paahteisemman maun. Rouhi pähkinät. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaniljatuorejuusto joukkoon edelleen vatkaten. Lisää kermaseokseen jäähtynyt ja hieman jähmettynyt curd sekoittaen täyte tasaiseksi.

KAKKUJEN TÄYTTÄMINEN: Aloita kakkujen täyttäminen. Iso ja pieni kakku täytetään erikseen, joten täytä ne kahdelle eri alustalle. Aloita kostuttamalla pohja. Kiehauta vesi ja sekoita sekaan vaniljasokeri. Anna jäähtyä. Kostuta kakkupohja lusikkaa tai pullasutia apuna käyttäen. Lisää vadelmamoussea ja ripottele pistaasirouhetta. Toista tämä, kunnes laitetaan viimeinen pohja kanneksi. Muista myös kostuttaa se. 11 cm halkaisijaltaan oleva kakku on tarkoitukselle korkeampi, kuin 8 cm halkaisijaltaan oleva. 

KUORRUTTEEN VALMISTUS: Vaahdota valkuaiset ja sokeri kuuman vesihauteen yllä noin 7 minuutin ajan, kunnes massa on paksua ja kiiltävää. Ota kulho pois vesihauteesta ja jatka vatkausta vielä noin 2 minuutin ajan. Lisää joukkoon huoneenlämpöinen voi muutamassa erässä edelleen vatkaten. Taita keltaisuutta lisäämällä pieni määrä violettia pastaväriä. Jaa seos puoliksi ja värjää puolet siitä pinkiksi. Laita pinkkimassa pursotinpussiin, jossa on tähtitylla. Kuorruta molemmat kakut ohuelti valkoisella kuorrutteella ja jäähdytä niitä hetki. Pursota isompaan kakkuun ruusupursotukset ja kuorruta pienempi kakku valkoisella kreemillä. Jähmetä kakut ja kokoa sitten pienempi kakku isomman päälle. Pursota pienemmän kakun päälle pinkillä marenkivoikreemillä suoraa ketjupursotusta.

KORISTEET: Värjää valkoinen sokerimassa pinkiksi ja muotoile siitä sokerimassaruusu tai –ruusuja. Viimeistele tuoreet vadelmat pinkillä kimalletomuvärillä esimerkiksi pientä ja puhdasta vesivärisivellintä apuna käyttäen. Asettele tuoreita vadelmia ja sokerimassaruusu kakun päälle. 

Parhaat ruokaohjelmat