Koko Suomi leipoo: Lapsuuden marjamaitoa, Juulian resepti

koko_suomi_leipoo_s09_eps9_beautyshots_taidonna25C225A8yte_juulia_02_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden yhdeksännessä jaksossa tehtiin charlottekakku.

Biscuit cuillere

  • 6 kpl kananmunia
  • 1,5 dl (aikaisemmin itse valmistettu) syreenisokeria
  • 2,3 dl (2 dl + 3rkl) erikoisvehnäjauhoja
  • 0,5 dl tomusokeria

Syreeni-bavaroise & tuoreet marjat

  • 665 g täysmaitoa
  • 1 kpl vaniljatankoa
  • 110g (6-8 kpl)keltuaisia
  • 65 g maissitärkkelystä
  • 100 g sokeria
  • 1 dl (aikaisemmin itse valmistettu) syreenisiirappia
  • 3 dl kuohukermaa
  • 6 lehteä liivatetta
  • 500 g tuoreita mansikoita
  • 300 g metsämustikoita (tuoreena)
  • 300 g vadelmia (tuoreena)

Riisimuropohja

  • 90 g riisimuroja
  • 130 g valkosuklaanappeja
  • 2 tl hunajaa
  • 2 tl oliiviöljyä
  • 0,5 tl sormisuolaa
  • Vuokaspray

METSÄN MARJAT & VALKOSUKLAAKORISTEET

  • 1 dl metsämustikoita
  • 2 dl mansikoita
  • 1 dl vadelmia
  • 200 g valkosuklaanappeja
  • 0,5 dl perunajauhoja
  • 1 dl tomusokeria
  • Riisimuroja
  • 1 dl vispikermaa
  • 250 g mascarponea
  • Pinkkiä väriä

Valmistusohje

BISCUIT CUILLERE: Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa keltuaiset ja puolet sokerista paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi omassa kulhossaan ja lisää joukkoon sokeri edelleen vatkaten, kunnes sokeri on liuennut. Siivilöi ja sekoita keltuaisten joukkoon ensin puolet jauhoista ja sitten kolmasosa valkuaisista käännellen (toista: jauhot kahdessa erässä, valkuaiset kolmessa). Pursota keksejä ensiksi pyöreä kakkupohja (mittaa 24cm) sitten lopusta keksejä pyöreällä tyllalla pellille ja ripottele päälle tomusokeria siivilän avulla. Anna kuivahtaa pari minuuttia ja ripottele vielä uudelleen tomusokeria keksien pinnalle. Paista 10-15 minuuttia 180 asteessa. Vie pyöreä kakkupohja pikajäähdyttimeen jäähtymään.

SYREENI-BAVAROISE & TUOREET MARJAT: Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kaavi vaniljatangot ja lisää ne maidon kanssa kattilaan kuumenemaan. Vispaa toisessa kulhossa keltuaiset ja sokeri ja lopuksi vielä maissitärkkelys tasaiseksi tahnaksi. Kun maito on kiehuvan kuumaa, ota maito liedeltä ja lisää siitä kolmasosa keltuaismassan joukkoon ja sekoita voimakkaasti, toista vielä toisen kerran. Lisää sitten kiisseli lopun maidon joukkoon ja keitä kiisseli paksuksi miedolla lämmöllä. Lisää kuuman kiisselin joukkoon liivatteet. Kelmuta tiiviisti ja jäähdytä kiisseli huoneenlämpöiseksi (jääkaapissa laakeassa astiassa välillä sekoitellen). Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele kerma jäähtyneen, huoneenlämpöisen kiisselin joukkoon. Laita vaahto pursotuspussiin ja kylmään/täytä kakku mahdollisimman pian. Kuutioi 300g mansikoista• Laita tarjoilualustalle irtopohjavuoan rengas ja vuokaspraylla käsitelty reunakalvo. Kaada puolet vaahdosta riisimuropohjan päälle, aseta päälle kuutioidut mansikat ja puolet vadelmista ja mustikoista. Laita marjojen päälle pyöreä lusikkakakku ja hiukan vaahtoa tarttumapinnaksi, marjat ja kaada loppu vaahto marjojen päälle, tasoita ja laita jäähdytyskaappiin hyytymään.

RIISIMUROPOHJA: Sulata valkosuklaa mikrossa. Sekoita sulan suklaan joukkoon öljy ja hunaja. Kaada sula suklaaseos riisimurojen joukkoon, sekoita ja lisää vielä sormisuola. Painele seos kakkulautaselle kakkurenkaan sisälle ja jäähdytä. 

METSÄN MARJAT & VALKOSUKLAAKORISTEET: Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Notkista samalla vatkaimella mascarpone ja vatkaa joukkoon 0,5 dl tomusokeria. Vatkaa kerma ja mascarpone vielä yhteen. Laita vaahto pursotuspussiin. Irrota kakun ympäriltä rengas ja kiinnitä jäähtyneet syreenikeksit hyytyneen kakun reunoille mascarpone-vaahdolla, sido ympärille nauha ja laita kylmään jähmettymään. Temperoi valkosuklaa: sulata 2/3 suklaasta 45-46 asteiseksi, rouhi loput ja lisää rouhittua suklaata kuuman suklaan joukkoon vähitellen, sekoittele kunnes suklaa on 29-30 asteista. Värjää osa suklaasta pinkiksi. Putsaa marjat. Sekoita perunajauho ja tomusokeri ja ripottele leivinpaperilla vuoratulle pellille. Pursota tomun päälle valkosuklaasta pitsejä. Kasta marjoja suklaaseen ja laita puhtaalle leivinpaperille kovettumaan. Tee marjoihin pinkkejä raitoja pienellä tyllalla. Laita pitsejä pystyyn kakkuun ja asettele kakun päälle runsaasti marjoja. Voit tehdä koristeita myös valkosuklaasta ja riisimuroista.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!