Koko Suomi leipoo: Mustikkatähtikranssi
Koko Suomi leipoo -ohjelman viidennen kauden ensimmäisessä jaksossa kilpailijoiden teknisenä tehtävänä oli mustikkatähtikranssin valmistaminen. Testaa hauska tähdenmuotoinen pullakranssi.
Pullataikina
- 180 g maitoa
- 20 g hiivaa
- 70 g sokeria
- ½ kpl (toinen puoli voiteluun) kananmuna
- 1 tl kardemummaa
- ¾ t suolaal
- 60 g voita
- n. 380 g vehnäjauhoa
Täyte
- Mustikkamarmeladi ja Mantelimuru
Mantelimuru
- 20 g voita
- 30 g mantelimassaa
- 30 g fariinisokeri
- 10 g mantelirouhe 10 g
- 20 g vehnäjauhoja
- Kardemummaa
- Sekoita kaikki murumaiseksi.
Voiteluun
- Kananmuna
Kuorrute
- Tomusokeri
- Vesi
- (sitruunamehu)
Valmistusohje
Tähtipullakranssi:
LEIVONTA-AIKA: 1 tunti 30 minuuttia
TARJOILUASTIA: Kakkuvati, kirkas (Kastehelmi) + Kakkupaperi
VALMISTETTAVA MÄÄRÄ: 10 hlö/yksi (1) kranssi
VALMISTUS: Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota hiiva maidon joukkoon. Lisää sokeri, kananmuna, kardemumma ja 2/3 osa vehnäjauhoista. Sekoita raaka-aineet ja aloita taikinan vaivaus. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikinaksi. Lisää suola ja pehmeä voi. Vaivaa taikina valmiiksi, kimmoisaksi taikinaksi. Annan taikinan levätä pöydällä muovin alla noin 10 minuuttia. Tee yksi kranssi.
Jaa taikina kolmeen yhtä suureen palaan. Muotoile palat palloiksi. Kauli taikinapalat pyöreäksi ympyräksi (halkaisija 20 – 25 cm). Nosta yksi pyöreä levy leivinpaperille, leivitä päälle mustikkamarmeladia. Ripottele pinnalle mantelimuruseosta. Toista tämä vielä kerran. (Taikinakerroksia on kolme ja täytettä kahdessa välissä).
Aseta päällimmäisen ympyrän päälle pieni pyöreä stanssi (noin 6 cm) keskustaan merkiksi, älä kuitenkaan paina muottia alas. Leikkaa terävällä veitsellä viiltoja, yhteensä 16 kappaletta, jotka ulottuvat taikinan ulkoreunasta muottiin asti. Tee viillot aina vastakkaisille reunoille, jotta saata taikinan tasaisesti jaettua. Ota kaksi vierekkäistä sakaraa kerrallaan ja kierreitä ne toisiinsa nähden ulospäin kierteelle, kolme kierrosta. Nipistä päät yhteen. Jatka näin koko taikinan ympäri. Nostata.
VOITELU: Voitele kananmunalla ja paista kypsäksi. Koristele tähtikranssi mustikkamarmeladilla, hyytelösokerilla ja tomusokeriseoksella.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka