Koko Suomi leipoo: Mustikkatähtikranssi

koko suomi leipoo 0501 (4)

Koko Suomi leipoo -ohjelman viidennen kauden ensimmäisessä jaksossa kilpailijoiden teknisenä tehtävänä oli mustikkatähtikranssin valmistaminen. Testaa hauska tähdenmuotoinen pullakranssi.

Pullataikina

  • 180 g maitoa
  • 20 g hiivaa
  • 70 g sokeria
  • ½ kpl (toinen puoli voiteluun) kananmuna
  • 1 tl kardemummaa
  • ¾ t suolaal
  • 60 g voita
  • n. 380 g vehnäjauhoa

Täyte

  • Mustikkamarmeladi ja Mantelimuru

Mantelimuru

  • 20 g voita
  • 30 g mantelimassaa
  • 30 g fariinisokeri
  • 10 g mantelirouhe 10 g
  • 20 g vehnäjauhoja
  • Kardemummaa
  • Sekoita kaikki murumaiseksi.

Voiteluun

  • Kananmuna

Kuorrute

  • Tomusokeri
  • Vesi
  • (sitruunamehu)

Valmistusohje

Tähtipullakranssi:

LEIVONTA-AIKA1 tunti 30 minuuttia

TARJOILUASTIAKakkuvati, kirkas (Kastehelmi) + Kakkupaperi

VALMISTETTAVA MÄÄRÄ10 hlö/yksi (1) kranssi

VALMISTUS: Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota hiiva maidon joukkoon. Lisää sokeri, kananmuna, kardemumma ja 2/3 osa vehnäjauhoista. Sekoita raaka-aineet ja aloita taikinan vaivaus. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikinaksi. Lisää suola ja pehmeä voi. Vaivaa taikina valmiiksi, kimmoisaksi taikinaksi. Annan taikinan levätä pöydällä muovin alla noin 10 minuuttia. Tee yksi kranssi.

Jaa taikina kolmeen yhtä suureen palaan. Muotoile palat palloiksi. Kauli taikinapalat pyöreäksi ympyräksi (halkaisija 20 – 25 cm). Nosta yksi pyöreä levy leivinpaperille, leivitä päälle mustikkamarmeladia. Ripottele pinnalle mantelimuruseosta. Toista tämä vielä kerran. (Taikinakerroksia on kolme ja täytettä kahdessa välissä).

Aseta päällimmäisen ympyrän päälle pieni pyöreä stanssi (noin 6 cm) keskustaan merkiksi, älä kuitenkaan paina muottia alas. Leikkaa terävällä veitsellä viiltoja, yhteensä 16 kappaletta, jotka ulottuvat taikinan ulkoreunasta muottiin asti. Tee viillot aina vastakkaisille reunoille, jotta saata taikinan tasaisesti jaettua. Ota kaksi vierekkäistä sakaraa kerrallaan ja kierreitä ne toisiinsa nähden ulospäin kierteelle, kolme kierrosta. Nipistä päät yhteen. Jatka näin koko taikinan ympäri. Nostata.

VOITELU: Voitele kananmunalla ja paista kypsäksi. Koristele tähtikranssi mustikkamarmeladilla, hyytelösokerilla ja tomusokeriseoksella.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!