Koko Suomi leipoo: Kuusipulla
Koko Suomi leipoo -ohjelman viidennessä jaksossa leivottiin Kuusipulla
Pullataikina
- 180g täysmaitoa
- n. 400 g Sunnuntaierikoisvehnäjauhoja
- 85g sokeria
- 85g voita huoneenlämpöisenä
- 8g rouhittua kardemummaa
- 30g tuorehiivaa
- 8g suolaa
- 1kananmuna
- 40 g maitorahkaa
- ½ pss sahramia (voit jättää pois ellei saatavilla)
Puolukkamarmeladitäyte
- 150g pakastepuolukoita, Pakkasmarja
- 110g hillosokeria
Jouluinen fariinisokeritäyte
- 100g pehmeä voi
- 100g fariinisokeri
- 20g vehnäjauho
- 1 rkl jauhettu kaneli
- ½ tl jauhettu neilikka
- ½ tl jauhettu inkivääri
- 1 tl rouhittu kardemumma
- 1appelsiinin kuori raastettuna
Voitelu
- Kananmuna
Valmistusohje
PULLATAIKINA: Liota sahrami maitoon. Yhdistä kaikki raaka-aineet yleiskoneen kulhossa ja vaivaa taikinaa taikinakoukulla noin 15 minuuttia, kunnes siinä on hyvä sitko, taikina tuntuu pehmeältä jaelastiselta sekä on hieman kiiltävää. Anna taikinan levätä ja kohota peiteltynä noin 20-30 minuuttia. PuolukkamarmeladiLaita sulaneet marjat nesteineen kattilaan ja kiehauta. Lisää hillosokeri koko ajan sekoittaen ja keitä marmeladia hiljalleen kiehuennoin 15-20 minuuttia. Soseuta valmis marmeladitäyte sauvasekoittimella ja jäähdytä viileäksi ennen käyttöä.
JOULUINEN FARIINISOKERITÄYTE: Sekoita kaikki ainekset yleiskoneen kulhossa lavalla tasaiseksi tahnaksi ja käytä valmis täyte huoneenlämpöisenä.
KUUSIPULLIEN KOKOAMINEN: Jaa levännyt pullataikina kahteen yhtäsuureen osaan. Kahdesta osasta tulee yksi kuusi. Kauli molemmat palat jauhoa apuna käyttäen yhtäläisiksi noin 3-4 millimetriä paksuiksi tasakylkisiksi kolmioiksi. Nosta toinen kolmioista pellille leivinpaperin päälle. Tämä pala tulee toimimaan pohjana. Levitä ensin ohut tasainen kerros fariinitäytettä pohjan päälle, tämän jälkeen vielä ohut kerros puolukkamarmeladia fariinitäytteen päälle. Nosta toinen kolmio kanneksi pohjan päälle ja tasaa syntyneiden kahden pullan reunat taikinapyörällä siisteiksi. Leikkaa kuuselle noin 3-4cm leveä jalka kolmion alareunaan poistamalla siitä taikinapalat. (Säästä leikkaamasi taikinapalat esimerkiksi koristeisiin, voit tehdä näistä esim. ruusukkeita, tähden tjms:)
Leikkaa kuusen sivureunoista taikinapyörällä noin 1,5cm -leveitä suikaleita kohti kuusen vartta (Määritä kuusen varsi jalasta). Kierrä suikaleet rullalle tai kääntele ne jollain muulla haluamallasi tavalla. Kohota valmiskuusipulla liinan alla lämpimässä paikassa noin 20-30 minuuttia.Voitele kohonneet pulla kananmunalla ja paista 200-asteessa noin 20 minuuttia.Jäähdytä ennen koristelua. Koristele valmis jäähtynyt pulla upeimmaksi ja villeimmäksi joulukuuseksi mitä galaksin tällä laidalla on tavattu!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa