Koko Suomi leipoo: Samulin jouluhääkakku
Koko Suomi leipoo joulun -ohjelman toisessa jaksossa taidonnäytteessä leivottiin piparkakkutaideteoksia
Piparitaikina
- 2 dl siirappia
- 2 dl sokeria
- 300 g Valio voita tai margariinia
- 2 tl kanelia
- 2 tl inkivääriä
- 2 tl neilikkaa
- 2 tl kardemummaa
- (tai 1 pss piparkakkumaustetta)
- 2 kananmunaa
- ½ dl Valio ruokakermaa
- ½ dl Valio maitoa
- 1 ½ tl ruokasoodaa
- n.12 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
Pikeeri
- 12-13 dl tomusokeria
- 4-5 kpl kananmunan valkuaisia
- ½ tl sitruunamehua
- Piparikakun osien tekeminen
Tarvikkeet
- 3 annosta piparitaikinaa
- 27 cm irtopohjavuoka
- 22 cm irtopohjavuoka
- 18 cm irtopohjavuoka
- Kakun kaavat
Piparikakun kokoaminen
- 250 g Sokeria
Valmistusohje
PIPARITAIKINA: Kiehauta siirappi ja sokeri keskenään. Sekoita joukkoon mausteet ja paloiteltu voi. Jäähdytä. Kun seos on jäähtynyt, lisää joukkoon kananmunat, kerma ja maito. Sekoita vehnäjauhot ja sooda keskenään ja yhdistä jauhot taikinaan. Huomioithan, että taikina jähmettyy jääkaapissa tekeytyessään, eli se ei saa olla liian kovaa tässä vaiheessa. Laita taikina jääkaappiin tekeytymään yön yli, eli vähintään noin 6–12 tunniksi.
PIKEERI: Siivilöi tomusokeri. Vatkaa valkuaisia hetki. Lisää tomusokeria vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Vaahdota pikeeriä, kunnes se on paksua ja valkoista. Lisää sitruunamehu.
PIPARIKAKUN OSION TEKEMINEN: Kaulitse piparitaikina ohueksi. Leikkaa irtopohjavuoan reunoilla taikinasta 3 erikokoista ympyrää. Leikkaa kaavojen mukaan jokaiselle kakulle reunat neljässä osassa. Paista osat 200 asteessa noin 6 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä. Aseta kakun reunapalat irtopohjavuoan reunoille, kun ne ovat vielä pehmeitä, jotta saat kakulle pyöreän reunan. Jäähdytä palat kokonaan
PIPARI-KAKKULAPION OSION TEKEMINEN: Leikkaa kakkulapion lapa ja varsi erikseen kaulitusta piparitaikinasta. Paista 200 asteessa noin 5-6 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä. Aseta kakkulapion varren tyvi rullatun talouspaperin päälle, jotta siihen tulee mutka. Jäähdytä osat kokonaan.
PIPARIKAKUN KOKOAMINEN: Sulata sokeri paistinpannulla. Liimaa kakun reunapalat yhteen ympyräksi. Liimaa kakun reunat kiinni kanteen. Toista muille kakuille. Liimaa kakku kiinni piparista tehtyyn alustaan. Kasaa kakut toistensa päälle liimaten sokerilla. Koristele. Liimaa kakkulapion varsi kiinni lapaan. Koristele.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa