Koko Suomi leipoo: Pullakranssi
Koko Suomi leipoo -sarjan kolmannessa jaksossa leivottiin pullakranssi.
Pullataikina
- Valio maito 180 ml
- hiiva 20 g
- sokeri 60 g
- kananmuna ½ (toinen puoli voiteluun)
- Valio voi 60
- kardemumma
- suola
- Sunnuntai erikoisvehnäjauho
- Sun-Maid rusina
Täyte
- Sun-Maid rusina
- Valio voi
- fariinisokeri
- suola
- kaneli
- vaniljasokeri
- pekaanipähkinä
Voitelu
- kananmuna
Koristelu
- Kinuski
- Valio kuohukerma
- sokeri
- fariinisokeri
- Valio voi
- suola
- paahdettu pekaanipähkinä
Valmistusohje
VALMISTA PULLATAIKINA: Valmista pullataikina; Riko kananmuna, sekoita rakenne rikki ja jaa se kahteen osaan (toinen puoli käytetään taikinaan ja toinen voiteluun). Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Lisää sokeri, kananmunaa, kardemummaa ja 2/3 osa vehnäjauhoista. Sekoita raaka-aineet ja aloita taikinan vaivaus. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikinaksi. Lisää lopuksi suola ja pehmeä voi. Vaivaa tämän jälkeen valmiiksi, kimmoisaksi taikinaksi. Anna taikinan levätä lämpimässä paikassa noin 10 minuuttia muovilla peitettynä.
Pullataikinan levätessä valmista täyte. Paahda pekaanipähkinöitä kevyesti paistinpannulla, mausta ripauksella suolaa. Vaahdota pehmeä voi, fariinisokeri ja vaniljasokeri kevyesti. Lisää kaneli, rusinat ja paahdetut pekaanipähkinät (jätä osa koristeluun). Sekoita tasaiseksi ja tarkista maku.
Pullakranssin muotoilu. Jaa taikina kahteen yhtä suureen osaan. Kaulitse taikinat suorakaiteen muotoiseksi (noin 35 x 20 cm). Levitä tai pursota täytettä kaulittujen taikinamattojen keskelle, noin neljän cm:n leveydelle. Leikkaa pitkiin sivuihin (molemmat pitkät sivut) terävällä veitsellä 1,5 – 2 cm:n kokoisia viiltoja melkein täytteeseen asti (hapsuja). Nostele kummaltakin puolelta leikatut taikinasiivut täytteen päälle vuorotellen, vähän limittäin täytteen päälle. Taittele pääteosat kevyesti kranssin alle. Toista näin molemmille osille. Nosta kranssit uunipellille leivinpaperin päälle sydämen muotoiseksi. Voit muotoilla vielä käsin. Laita kranssi kohoamaan muovilla peitettynä lämpimään paikkaan.
Kranssin kohotessa valmista kinuski. Mittaa kattilaan kerma, sokeri ja fariinisokeri. Keitä miedolla lämmöllä kinuskiksi. Lisää lopuksi pieni nokare voita ja ripaus suolaa.
Voitele kohonnut kranssi kananmunalla. Paista 175 asteissa uunissa noin 20 minuuttia. Paistoaika vaihtelee uunin tehosta ja kranssin paksuudesta. Tarkkaile kranssia paiston aikana.
Koristele kranssi kinuskiraidoilla ja paahdetuilla pekaanipähkinöillä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku