Koko Suomi leipoo: Valkosuklaa-mansikkakakku
Koko Suomi leipoo -ohjelman kuudennessa jaksossa leivottiin omat versiot kuninkaallisesta aamupalakakusta.
Pohja
- 200 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- 3/4 tl leivinjauhetta
- 1/4 tl ruokasoodaa
- 1/4 tl suolaa
- 115 g suolatonta voita
- 140 g sokeria
- 1/2 kpl sitruuna
- 1/2 tl vaniljaesanssia
- 1/2 rkl sitruunamehua (puristettua)
- 1/2 sitruunan kuori
- 85 g munanvalkuaisia
- 60 g mansikkareduktio ks. ohje alla
- 85 g täysmaitoa
- vaaleanpunaista väriä
Riisimuropohja
- 30 g riisimuroja
- 25 g valkosuklaata
Mansikkareduktio
- 340 g mansikka, pakaste Pakkasmarja
- 1 kpl sitruuna
- 3/4 tl sitruunankuorta
- 3/4 rkl sitruunamehua (puristettua)
- suolaa (hyppysellinen)
- 85 g sokeria
Valkosuklaakreemi
- 150 g valkosuklaata
- 225 g huoneenlämpöistä voita
- 1,5 tl vaniljasokeria
- 4,5 dl tomusokeria
- 150 g tuorejuustoa
- punaista väriä
Mansikkamousse
- 1,25 dl vispikermaa
- 100 g tuorejuustoa
- 0,5-1,5 rkl sokeria
- 60 g mansikkareduktiota
- 2-3 liivatelehteä
Koristeet
- 150 g Tuoreita mansikoita
- 100 g Isoja (10 mm) kultaisia sokerihelmiä esim. decola.fi oma
- 4 cl Vodkaa
- Hopea kimalleväriä oma
Valmistusohje
MANSIKKAREDUKTION VALMISTUS: Sulata tai leikkaa mansikat ja soseuta. Laita mansikat ja sokeri kattilaan tai paistinpannulle ja kuumenna kuplivaksi, vähennä lämpöä ja anna kiehua kasaan, kunnes seosta on puolet jäljellä. Lisää sitruunamehu, -kuori ja suola. Jäähdytä.
POHJAN VALMISTUS: Kuumenna uuni 175 asteeseen. Lisää voi yleiskoneen kulhoon ja sekoita kunnes voi on tasaista ja kiiltävää. Lisää vähitellen sokeri ja sekoita, kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää valkuaiset kahdessa erässä. Sekoita jauhot, leivinjauhe, ruokasooda, suola ja sitruunankuoriraaste kulhossa. Yhdistä omassa kulhossa mansikkareduktio, maito, vaniljauute, sitruunamehu ja väri. Yleiskoneen alhaisimmalla nopeudella lisää kolmannes kuivista aineista ja heti perään kolmannes nesteistä. Jatka samoin, kunnes kaikki aineet on yhdistetty. Kun seos vaikuttaa olevan sekaisin, pysäytä yleiskone ja kaavi kulhoon reunat nuolijalla. Jaa taikina vuokiin toiseen 1/3 ja toiseen 2/3. Paista uunissa noin 25-35 minuuttia. Tarkkaile pohjien kypsymistä, ne kypsyvät eri aikaan. Anna jäähtyä noin 10 minuutta ja kumoa.
MANSIKKAMOUSSEN VALMISTUS: Liota liivatelehdet. Vaahdota kerma, lisää tuorejuusto ja mansikkareduktio. Sulata liivatelehden tilkkaan kuumaa vettä ja kaada joukkoon ohuena nauhana. Siirrä kylmään odottamaan käyttöä.
VALKOSUKLAAKREEMI: Pilko valkosuklaa kulhoon ja sulata se mikrossa tai vesihauteessa. Vaahdota pehmeä voi ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jäähtynyt valkosuklaa varovasti valuttamalla sekaan koko ajan vatkaten. Lisää vähitellen 2 dl tomusokeria koko ajan vatkaten. Lisää seuraavaksi tuorejuusto koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi loput (1 dl) tomusokeria koko ajan vatkaten. Vatkaa, kunnes kreemi on kuohkeaa ja tasaista. Ota kreemistä sivuun n. 2 dl ja värjää se punaiseksi.
RUUSUT: Pursota punaisesta kreemistä ruusuja kakkuneulalle, siirrä kylmään ja aseta kakun päälle ennen tarjoilua.
KAKUKAN KOKOAMINEN JA VIIMEISTELY: Leikkaa matalammasta pohjasta noin 11cm halkaisijaltaan olevalla stanssilla kakku pienemmäksi. Halkaiset korkeampi kakku kahteen yhtä korkeaan osaan. Aseta 1 iso pohja kakkuvadille ja lisää päälle mansikkamoussea. Aseta pienempi pohja moussen päälle ja lisää uusi kerros mansikkamoussea. Aseta viimeinen iso pohja päälle. Pistä grillitikkuja kakkuun pystyyn tukevoittamaan kakkua kuorrutuksen aikana. Kuorruta kakku kauttaaltaan valkosuklaakreemillä mutta älä vielä viimeistele sileäksi. Isojen kakkupohjien väliin jäävään ”syvänteeseen” saa laittaa reilusti kreemiä. Asettele leikattuja mansikoita kahden ison kakun väliin muodostuvaan ”syvänteeseen” sikin sokin Tasoita pinnat. Mansikoiden kohdalta kreemin reunat saavat jäädä epätasaisiksi. Sekoita kultaväriä vodkaan ja maalaa seoksella mansikoiden ylä- ja alapuolelta kakun reunat. Pursota kakun alareunan pyöreällä tyllalla ”helminauha”. Lisää mansikoita, ruusut ja helmet kakun päälle.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"