Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Kinuskin ja lakritsin donitsisinfonia, Siirin resepti

koko_suomi_leipoo_s09_eps4_beautyshots_taidonna25C225A8yte_siiri_02_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 11.12.2023 20:50

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden neljännessä jaksossa leivottiin övereitä donitseja.

Donitsitaikina

  • 2 dl maitoa
  • 1 kpl kananmuna
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 6 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 sitruunan kuori

Paistamiseen

  • n. 2 l rypsiöljyä

Kinuskikuorrute

  • 1 dl fariinisokeria
  • 1 dl kuohukermaa

Lakritsikuorrute

  • 4 kpl Kick-lakritsitoffeepatukka
  • 1 dl kuohukermaa

Koristeet kinuskidonitseihin

  • 0,5 dl popcorn-maissijyviä
  • 1 kpl (iso) banaani
  • 2 rkl voita
  • 2 rkl fariinisokeria
  • Donitsien paistorasvaa
  • 0,5 dl sokeria

Koristeet lakudonitseihin

  • 1 dl vispikermaa
  • 125 g tuoreita vadelmia
  • 100 g tummaa suklaata
  • 3 dl riisimuroja
  • Lakritsikuorrutetta

Valmistusohje

DONITSITAIKINA: Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita toisessa kulhossa maito, öljy ja kananmunat. Yhdistä seokset ja lisää tarvittaessa jauhoja niin, että saat leivottua donitseja siitä. Kauli taikina noin 2 cm paksuksi levyksi ja painele lasilla (halkaisija noin 9 cm) ympyröitä. Nosta pyöreät taikinat leivinpaperilla vuorattuun astiaan, esimerkiksi pellille. Sipaise leivinpaperille öljyä, jotta donitsit irtoavat helpommin leivinpaperista. Kuumenna öljy 180-asteeseen. Nosta leivinpaperilta donitseja ja paina niihin keskelle reikä sormella. Paista donitseja öljyssä noin 2 minuuttia per puoli tai kunnes donitsit ovat sopivan ruskeita. Anna jäähtyä ennen koristeita

KINUSKIKUORRUTE: Mittaa kattilaan fariinisokeri ja kuohukerma. Kuumenna varovasti sekoittaen kiehumispisteeseen. Alenna lämpötilaa ja keitä noin 15-20 minuuttia. Voit testata kinuskin valmiuden tiputtamalla kylmään veteen kinuskia. Jos kinuskista muodostuu jähmettynyt nokare, on kinuski valmista. 

LAKUKUORRUTE: Laita Kick-patukat kattilaan yhdessä kuohukerman kanssa. Kuumenna seosta kunnes lakupatukat sulavat kerman sekaan. Anna jäähtyä.

KORISTEET KINUSKIDONITSEIHIN: Pilko banaani siivuiksi ja laita pannulle yhdessä voin ja fariinisokerin kanssa. Anna voin ja fariinisokerin sulaa ja karamellisoi banaaneja noin 5 minuuttia. Anna jäähtyä ennen koristelemista. Mittaa kattilan pohjaan donitsien paistoöljyä niin, että pohja peittyy ja laita kuumenemaan. Mittaa maissinjyvät kattilaan ja laita kansi kiinni. Kun kattilassa alkaa poksahdella, sammuta liesi. Sulata sokeri pannulla ja kaada leivinpaperin päälle

KORISTEET LAKUDONITSEIHIN: Sulata ja temperoi tumma suklaa kuumentamalla suklaa 48-50 asteeseen ja jäähdyttämällä sitten 27-28 asteeseen. Kuumenna vielä 31-32 asteeseen. Levitä suklaa leivinpaperille. Revi tai pilko noin puolet tuoreista vadelmista pienemmiksi palasiksi ja ripottele ne sulatetun ja temperoidun suklaan päälle. Laita vadelmasuklaa pakkaseen tai jääkaappiin. Vatkaa vispikerma jämäkäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon loput tuoreet vadelmat ja vatkaa kunnes vadelmat ovat hajonneet ja
sekoittuneet vaahdon joukkoon

KOKOAMINEN: Dippaa neljä donitsia lakukuorrutteeseen ja neljä kinuskikuorrutteeseen ja anna hetki jähmettyä jääkaapissa. Halkaise leivinpaperilla oleva kovettunut sokeri eri kokoisiksi paloiksi. Koristele kinuskidonitsit sokerikoristeilla, karamellisoidulla banaanilla ja popcornilla. Laita pursotinpussiin tylla ja vadelmavaahtoa. Koristele lakudonitsit pursottamalla vadelmavaahtoa, vadelmasuklaalla sekä lakritsikuorrutteella. 

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit