Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Annin Koko Suomi leipoo -vuoristoratakakku

Koko_Suomi_leipoo_S7_eps10_9104
MTV Oy/ Miira Ojanen
Julkaistu 14.03.2022 20:30

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan päätösjaksossa tehtävänä on leipoa painovoimaa uhmaava kakku.

Pohja

  • 600g Valio voita
  • 6dl fariinisokeria
  • 3dl hienoa sokeria
  • 4tl vaniljasokeria
  • 6 kananmunaa
  • 12dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • sitruunamehua

Kostutus

  • 3dl Valio maitoa

Mustikkacurd

  • 300g pakastemustikoita
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 1dl sokeria
  • 3 kananmunan keltuaista
  • 4tl maissitärkkelystä

Valkosuklaavaahto

  • 6dl Valio kuohukermaa
  • 500g mascarponea
  • 300g valkosuklaata
  • 2rkl vaniljasokeria
  • 6 liivatelehteä (+ kylmää vettä)
  • 1 sitruunan mehu

Granola

  • 2dl isoja kaurahiutaleita
  • 1rkl kardemummaa
  • 2rkl hunajaa
  • 2rkl sokeria
  • 2tl suolaa
  • 2rkl vettä
  • 100g valkosuklaata

Sveitsiläinen marenkikreemi

  • 8 kananmunan valkuaista
  • 400g sokeria
  • 400g Valio voi suolaamatonta
  • 3tl vaniljauutetta
  • 1,5tl suolaa
  • vaaleanpunaista ja lilaa pastaväriä

Mantelipikkuleivät

  • 60g valkuaisia
  • ripaus suolaa
  • 10g sokeria
  • 40g mantelijauhetta
  • 70g tomusokeria
  • sinistä ja lilaa pastaväriä

Suklaavalumat

  • 100g tummaa suklaata
  • 1dl Valio kuohukermaa

Koristeluun

  • 500g valkoista vaniljamassaa/sokerimassaa
  • cmc-jauhetta
  • maizenaa kaulimisen alle
  • elintarvikeliimaa
  • ruskeaa, punaista, keltaista ja mustaa pastaväriä
  • 2 grillitikkua
  • tilkka kirkasta viinaa

Hattara

  • 2 dl hienoa sokeria
  • vaaleanpunaista pastaväriä

Valmistusohje

KAKKUPOHJA: Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja vatkaa nopeasti taikinan sekaan. Lopuksi lisää sitruunamehu ja vatkaa tasaiseksi. Paista kahdella pellillä 170c 20-25min. Stanssaa levyistä 3 isoa ja 3 pientä pyöreää kakkupohjaa.

Aloita koristeiden valmistaminen: Sekoita cmc-jauhetta vaniljamassan sekaan. Värjää vaniljamassaa ruskeaksi. Kauli se ohuehkoksi levyksi ja leikkaa siitä noin 15cm x 4cm pala. Laita kaksi grillitikkua levyn alle pitkittäin samansuuntaisesti ja kauli massalevy niiden päälle, jotta levyn pohjaan jää urat tikkuja varten. Kiinnitä massa tikkuihin elintarvikeliimalla. Värjää pieni määrä vaniljamassaa punaiseksi ja muotoile siitä vuoristoradan vaunu. Ruskeaa ja punaista sekoittelemalla tee ihon väristä sokerimassaa pieni määrä ja muotoile siitä ihminen vaunun kyytiin. Muotoile ruskeasta vaniljamassasta hiukset hahmolle. Kiinnitä rataan elintarvikeliimalla. Valmista ruskeasta vaniljamassasta muitakin osia vuoristorataan (sekä suoria että mutkia, leveys kaikissa sama 4cm). Tue osia tarvittaessa grillitikuilla. Muista tehdä myös ylä- ja alamäkiä.

MUSTIKKACURD: Laita mustikat ja sokeri kattilaan, ja kuumenna, kunnes mustikat sulavat ja pehmenevät. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita maissitärkkelys sitruunamehun joukkoon. Kaada sitruunamehu mustikoiden sekaan ohuena nauhana. Vatkaa keltuaiset kevyeksi vaahdoksi ja kaada mustikkaseoksen sekaan. Laita vielä levylle lämpenemään, kunnes seos sakenee. Laita kylmään jäähtymään.

VALKOSUKLAAVAAHTO: Rouhi valkosuklaa ja laita uunipellille. Paahda 175c noin 5min ajan. Laita liivatelehdet kylmään veteen. Vaahdota kerma. Lisää mascarpone joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää vielä sokerit ja paahdettu valkosuklaa. Sekoita tasaiseksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois. Sulata liivatelehdet kattilassa sitruunamehun sekaan. Kaada liivateseos vaahdon sekaan ohuena nauhana.

GRANOLA: Valmista granola laittamalla pellille kaurahiutaleet, kardemumma, hunaja, sokeri, suola ja vesi. Sekoita kaikki tasaiseksi ja paista 200c noin 5-10min. Sulata valkosuklaa ja kaada granolan päälle. Sekoita ainekset ja levitä tasaiseksi pellille. Siirrä jäähtymään.

Aloita kakun kokoaminen

Leikkaa kakkupohjat kolmeen osaan. Kostuta alimmat pohjat sitruunamehulla. Pursota kakkupohjan reunoja pitkin rengas. Levitä renkaan keskelle mustikkacurdia. Laita pohjien ympärille reunakalvo tai reunavuoka. Pursota valkosuklaatäytettä mustikkacurdin päälle. Laita seuraavat pohjat päälle ja kostuta taas sitruunamehulla. Levitä renkaan keskelle mustikkacurdia ja valkosuklaagranolaa. Laita vielä kolmannet pohjat päälle, kostuta ja laita kylmään jähmettymään.

MANTELIPIKKULEIVÄT: Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon suola ja sokeri vähitellen. Sekoita keskenään tomusokeri ja mantelijauho. Nostele kuivat aineet vaahdon sekaan. Värjää massa parilla tipalla pastaväriä. Pursota pienehköjä ympyröitä leivinpaperin päälle. Paista 170c noin 10min.

HATTARA: Valmista hattara koneen ohjeiden mukaan.

SVEITSILÄINEN MARENKIKREEMI: Mittaa kattilaan sokeri ja kananmunan valkuaiset. Lämmitä seosta vesihauteessa, kunnes se on noin 60c. Siirrä kulho yleiskoneeseen ja vatkaa pallovatkaimella vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöinen voi vähitellen vaahdon sekaan. Lisää joukkoon myös suola ja vaniljauute. Vatkaa seosta vielä hetken aikaa. Vaihda koneeseen lapavatkain ja vatkaa vielä muutama minuutti. Siirrä pieni määrä vaahtoa kahteen kulhoon, ja värjää nämä haalean vaaleanpunaiseksi ja lilaksi.

SUKLAAVALUMAT: Sulata suklaa ja kaada kuohukermaa joukkoon niin, että suklaa on valuvaa ja siitä saa tehtyä suklaavalumat kakun reunoille.

KAKUN KORISTELU: Ota kakut kylmästä ja päällystä ne ohuesti valkoisella/vaalealla marenkivoikreemillä. Laita kakut hetkeksi jääkaappiin. Laita isompaan kakkuun kakkutuet, ja nosta pienempi kakku sen päälle. Päällystä koko kakku ohuelti vaaleanpunaisella kreemillä. Katso, että kakkujen saumakohta peittyy. Lisää sinne tänne lilaa, valkoista ja hieman tummemman vaaleanpunaista kreemiä. Vedä lastalla tasaiseksi. Pinta saa jäädä kirjavaksi, ja se kuvaa vaaleanpunaista iltataivasta. Tee suklaavalumia sinne tänne. Laita vuoristoradan pätkä hieman vinoon kakun päälle. Tökkää grillitikut sen verran syvälle, että rata pysyy pystyssä kakun päällä. Laita muitakin vuoristoradan osia kakun päälle. Jos osia on liian vähän tai jos osien väliin jää koloja, tee lisää pätkiä sokerimassasta. Maalaa vuoristorataan kiskot pastavärien ja alkoholin sekoituksella. Valmista valkoista ja vaaleanpunaista hattaraa hattarakoneen ohjeen mukaisesti. Koristele kakkua hattaran paloilla (muista laittaa hattaraa myös ensimmäisen vuoristoradan pätkän alkuun eli ”taivaalle”!). Laita valmistamiasi keksejä vuoristoradan matkan varrelle. Tee sokerimassasta kakun kylkeen teksti KOKO SUOMI LEIPOO.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit