Koko Suomi leipoo: Pasteis de nata
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kahdeksannessa jaksossa tehtiin pasteis de nata -leivonnaisia.
- Kokonaisvalmistusaika: 1h 45min
- Annosmäärä: 12
Ainekset
- Voitaikina
- 150 g (n. 2,5 dl) (jauhot pakastimesta) erikoishienovehnäjauhoja
- n. 90 ml kylmää vettä
- Ripaus sokeria
- Ripaus suolaa
- 100 g voita
Täyte
Siirappi
- 150 g (n. 1 ¾ dl) sokeria
- 60 ml vettä
- 25 ml sitruunan mehu
- 1 kpl kanelitanko
- Sitruunan kuori
Vaniljakiisseli
- 160 ml kuohukermaa
- 80 ml maitoa
- ½ kpl vaniljatanko
- 4 kpl keltuaisia
- 25 g erikoishienovehnäjauhoja
Valmistusohje
VOITAIKINA: Viipaloi voi ja kaulitse se leivinpaperin välissä yhtenäiseksi, tasaiseksi neliöksi. Sekoita vehnäjauhot, sokeri, suola ja vesi taikinaksi. Kaulitse taikina voilevyä vähän suuremmaksi (pidä tarvittaessa hetki kylmässä). Kääri voilevy kuoritaikinan sisälle. Kaulitse taikina suorakulmion muotoiseksi ja taittele kolmeen osaan. Laita jääkaappiin tai pakastimeen 15 minuutiksi. Ota taikina kylmästä, käännä taikina edellistä kaulauksesta 90 astetta. Kaulitse taikina ja taittele neljään osaan. Laita kylmään tai pakastimeen vähintään 15 minuutiksi. Toista vielä kerran kaulitseminen ja taittele kolmeen osaan. Anna olla kylmässä tai pakastimessa vähintään 20 minuuttia ennen muotoilua. Peitä taikina muovilla huolellisesti kaulintojen välissä.
TÄYTE: Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Keitä siirappi; laita kattilaan sokeri, vesi, sitruunanmehu ja kanelitanko. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on sulanut. Lisää lämpöä ja keitä siirappimaiseksi.
Mittaa toiseen kattilaan kuohukerma, maito ja halkaistu vaniljatanko. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes seos hieman sakenee. Lisää siirappi vaniljakiisselin joukkoon koko ajan hyvin sekoittaen. Riko keltuaiset isoon kulhoon ja sekoita rakenne rikki. Sekoita kiisseli keltuaisten joukkoon (siivilöi tarvittaessa). Anna jäähtyä.
MUOTOILU, TÄYTTÄMINEN JA PAISTO: Kaulitse taikina noin 20 x 30 cm:n kokoiseksi levyksi. Kääri tiukahkoksi rullaksi lyhemmältä sivulta. Voit antaa hetken olla kylmässä. Leikkaa tanko vähintään kahteentoista (12) samankokoiseen palaan. Aseta palat foliovuokiin vuokiin kierrepuoli ulospäin. Painele taikinaa varovasti sormilla edeten pohjasta reunoille. (Voit myös ensin kaulita paloja pöydällä kiekon muotoon). Anna pohjien
olla kylmässä/pakastimessa vähintään 10 minuuttia. Kaada täytettä pohjan päälle. Paista 210 – 240 asteissa uunissa 15 – 20 minuuttia. Laita tarvittaessa paiston loppupuolella uunipelti pasteis de natojen yläpuolelle estääksesi liian tumma paistoväri. Anna hetki jäähtyä ja poista vuoista.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"