Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Pasteis de nata

koko_suomi_leipoo_s09_eps8_beautyshots_tekninen_tehta25C225A8va25C225A8_siiri_02_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 15.01.2024 20:10

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kahdeksannessa jaksossa tehtiin pasteis de nata -leivonnaisia.

  • Kokonaisvalmistusaika: 105 min
  • Annosmäärä: 12

Ainekset

  • Voitaikina
  • 150 g (n. 2,5 dl) (jauhot pakastimesta) erikoishienovehnäjauhoja
  • n. 90 ml kylmää vettä
  • Ripaus sokeria
  • Ripaus suolaa
  • 100 g voita

Täyte

    Siirappi

    • 150 g (n. 1 ¾ dl) sokeria
    • 60 ml vettä
    • 25 ml sitruunan mehu
    • 1 kpl kanelitanko
    • Sitruunan kuori

    Vaniljakiisseli

    • 160 ml kuohukermaa
    • 80 ml maitoa
    • ½ kpl vaniljatanko
    • 4 kpl keltuaisia
    • 25 g erikoishienovehnäjauhoja

    Valmistusohje

    VOITAIKINA: Viipaloi voi ja kaulitse se leivinpaperin välissä yhtenäiseksi, tasaiseksi neliöksi. Sekoita vehnäjauhot, sokeri, suola ja vesi taikinaksi. Kaulitse taikina voilevyä vähän suuremmaksi (pidä tarvittaessa hetki kylmässä). Kääri voilevy kuoritaikinan sisälle. Kaulitse taikina suorakulmion muotoiseksi ja taittele kolmeen osaan. Laita jääkaappiin tai pakastimeen 15 minuutiksi. Ota taikina kylmästä, käännä taikina edellistä kaulauksesta 90 astetta. Kaulitse taikina ja taittele neljään osaan. Laita kylmään tai pakastimeen vähintään 15 minuutiksi. Toista vielä kerran kaulitseminen ja taittele kolmeen osaan. Anna olla kylmässä tai pakastimessa vähintään 20 minuuttia ennen muotoilua. Peitä taikina muovilla huolellisesti kaulintojen välissä.

    TÄYTE: Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Keitä siirappi; laita kattilaan sokeri, vesi, sitruunanmehu ja kanelitanko. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on sulanut. Lisää lämpöä ja keitä siirappimaiseksi.
    Mittaa toiseen kattilaan kuohukerma, maito ja halkaistu vaniljatanko. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes seos hieman sakenee. Lisää siirappi vaniljakiisselin joukkoon koko ajan hyvin sekoittaen. Riko keltuaiset isoon kulhoon ja sekoita rakenne rikki. Sekoita kiisseli keltuaisten joukkoon (siivilöi tarvittaessa). Anna jäähtyä. 

    MUOTOILU, TÄYTTÄMINEN JA PAISTO: Kaulitse taikina noin 20 x 30 cm:n kokoiseksi levyksi. Kääri tiukahkoksi rullaksi lyhemmältä sivulta. Voit antaa hetken olla kylmässä. Leikkaa tanko vähintään kahteentoista (12) samankokoiseen palaan. Aseta palat foliovuokiin vuokiin kierrepuoli ulospäin. Painele taikinaa varovasti sormilla edeten pohjasta reunoille. (Voit myös ensin kaulita paloja pöydällä kiekon muotoon). Anna pohjien
    olla kylmässä/pakastimessa vähintään 10 minuuttia. Kaada täytettä pohjan päälle. Paista 210 – 240 asteissa uunissa 15 – 20 minuuttia. Laita tarvittaessa paiston loppupuolella uunipelti pasteis de natojen yläpuolelle estääksesi liian tumma paistoväri. Anna hetki jäähtyä ja poista vuoista. 

    Tuoreimmat aiheesta

    Koko Suomi leipoo -reseptit