Koko Suomi leipoo: Tarte tatin ja kanelivaahto
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kuudennessa jaksossa tehtiin tarte tatin.
- Kokonaisvalmistusaika: 1h 30min
- Annosmäärä: 1
Pohja
- 100 g voita, kylmä
- 200 g (n. 3 dl) erikoishienovehnäjauhoja
- ½ tl leivinjauhetta
- 40 g (½ dl) koivusokeria
- 1 kpl kananmuna
- Ripaus suolaa
- (kylmää vettä)
Täyte
- 5–7 kpl (n. 500 g) omenoita, hapan
- 60 g voita
- 80 g (1 dl) kookossokeria
- 30 ml (2 rkl) sitruunan mehua
Kanelivaahto
- 150 ml kuohukermaa (1)
- 60 g (¾ dl) kookossokeria
- 1 kpl keltuainen
- 3 tl kanelia
- 30 g voita
- 150 ml kuohukermaa (2)
- 150 g ranskankermaa
- Sitruunanmehua
Valmistusohje
POHJA: Kuutioi voi, sekoita joukkoon vehnäjauhot, leivinjauhe, koivusokeri ja suola. Nypi sormin tai sekoita yleiskoneessa. Lisää kananmuna ja sekoita taikinaksi. Jos taikinan on liian kiinteää/murumaista, lisää vähän kylmää vettä. Kaulitse taikinaan muutaman kerran ja kääntele kolmeen osaan. Laita taikina kylmään muoviin tai kelmuun käärittynä.
TÄYTE: Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat neljään osaan. Mittaa kookossokeri ja voi paistinpannulle, keitä siirappimaiseksi. Lisää sitruunan mehu, anna hetki kiehua. Lisää omenat ja paista miedolla lämmöllä, kunnes omenat ovat vähän pehmenneet.
KOKOAMINEN: Voitele halkaisijaltaan 20 cm kakkuvuoka voilla tai vuokaspraylla, voit laittaa leivinpaperisuikaleen vuoan reunoille. Laita omenat kauniisti vuoan pohjalle ja kaada kinuskiseos (paistinpannulta) päälle, voit jättää osa siirapista ja käyttää penslaukseen paiston jälkeen. Ota taikina kylmästä ja kaulitse se kanneksi omenoiden päälle; kaulitse kansi ja leikkaa siitä pyöreä (noin 1 – 2 cm isompi kuin kakkuvuoan halkaisija). Taikinan paksuus vähän alle puoli senttiä. Laita pyöreä taikinamatto omenoiden päälle. Käännä taikinareunat vuoan sisään sormilla tai nuolijalla. Pistele haarukalla pohjan päälle reikiä. Paista noin 200 - 220 asteisessa uunissa 25 - 30 minuuttia. Anna hetki vetäytyä kakkuvuoassa ja kumoa tarjoiluvadille.
KANELIVAAHTO: Mittaa kattilaan kuohukerma (1), kaneli, keltuainen ja kookossokeri. Keitä muutaman minuutin ajan, kunnes seos sakenee. Lisää voi ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä. Vatkaa kuohukerma (2) vahvaksi vaahdoksi, lisää ranskankerma ja vaahdota vielä hetken aikaa. Lisää keitetty kerma-kaneliseos. Mausta sitruunanmehulla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"