Koko Suomi leipoo: Sitruuna-marenkichurro
Koko Suomi leipoo -ohjelman viidennen kauden viidennessä jaksossa teemana on trendikkäät hybridileivonnaiset.
Churro
- vesi 240 g
- voi 120 g
- sokeri 1 tl
- suola hyppysellinen
- vehnäjauho 100 g
- kananmuna 3-4 kpl
- Paistamiseen rypsiöljyä 0,5-1 L
Täyte
- sokeri 260 g
- maissitärkkelys (maizena) 50 g
- keltuainen 4 kpl
- sitruuna 3 kpl
- voi 30 g
Marenki
- valkuainen 4 kpl
- sokeri 210 g
- vesi 50 g
Valmistusohje
CHURRO: Mittaa vesi, voi, suola ja sokeri kattilaan. Kiehauta seos. Kaada kaikki jauhot kerralla joukkoon ja sekoita nopeasti. Keitä seosta hetki ja sekoita, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Anna taikinan jäähtyä hetki, jonka jälkeen vatkaa joukkoon kananmunat yksi kerrallaan. Lisää tarvittaessa hieman lisää kananmunaa, jotta taikanaan tulee oikea koostumus. Piirrä leivinpaperille n. 20 cm halkaisijaltaan oleva ympyrä. Täytä ympyrä, pursottamalla spiraalimaisesti isolla tähtityllalla taikinaa. Laita jähmettymään pakkaseen.
KARAMELLISOIDUT SITRUUNAT: Leikkaa sitruunat ohuiksi viipaleiksi. Laita kulhoon jäitä ja vettä. Laita pannulle vettä ja kiehauta se kunnolla. Ota pois liedeltä ja laita sitruunat veteen minuutiksi. Ota pois vedestä ja laita talouspaperin päälle kuivumaan, jonka jälkeen laita ne jääveteen. Kiehauta sokeri ja vesi pannulla ja vähennä lämpöä. Laita sitruunat joukkoon noin tunniksi, jonka jälkeen laita ne jäähtymään.
TÄYTE: Sekoita sokeri, maissitärkkelys ja vesi kattilassa, kunnes maissitärkkelys on liuennut. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä, koko ajan sekoittaen, kunnes seos paksuuntuu. Lisää keltuaiset ja jatka sekoittamista, kunnes seos on paksua ja kuplivaa. Ota seos pois liedeltä ja lisää joukkoon; 1 rkl sitruunankuoriraastetta, 125 g sitruunamehua sekä voi. Kaada täyte öljytyn ja tomusokeroidun irtopohjaisen piirakkavuoan pohjalle. Laita jääkaappiin jähmettymään.
CHURRON PAISTO: Paista churro pohja laakealla paistinpannulla tai isossa kattilassa. Sokeroi paistettu ja lämmin churro.
MARENKI: Laita vesi ja sokeri kattilaan. Kuumenna seosta 121 asteiseksi. Kun seos on noin 110 asteista, laita valkuaiset vatkaantumaan yleiskoneeseen. Kun sokeri vesi on 121 asteista, kaada se ohuena nauhana valkuaisten joukkoon. Vatkaa kovaksi ja kiiltäväksi vaahdoksi.
VIIMEISTELY: Aseta churro pohjan päälle ja kumoa. Pursota marenki piiraan päälle ja koristele se.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku