Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Tiramisudonitsit, Nanetten resepti

koko_suomi_leipoo_s09_eps4_beautyshots_taidonna25C225A8yte_nanette_01_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 11.12.2023 20:50

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden neljännessä jaksossa leivottiin övereitä donitseja.

Donitsit

  • 50 g voita
  • 1 ½ dl sokeria
  • 1 kpl kananmuna
  • 5 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 dl kuohukermaa
  • ½ tl suolaa
  • 1 rkl pikakahvijauhetta
  • Vehnäjauhoja kaulintaan

Paistamiseen

  • 2 pkt munkinpaistorasvaa

Täyte

  • 250 g mascarponea
  • 1 kpl kananmuna
  • ½ dl + ½ dl tomusokeria
  • 2 rkl pikakahvijauhetta
  • ½ kpl sitruuna

Kuorrute

  • ½ dl vahvaa kahvia
  • 50 g voita
  • 3 dl tomusokeria

Koristeet

  • savoiardikeksimuru
  • 1 kpl kananmuna
  • 1 kpl kananmunan keltuainen
  • ¾ dl sokeria
  • ¾ dl erikoisvehnäjauhoja
  • Hyppysellinen suolaa

Italialainen marenki

  • 1 kpl kananmunan valkuainen
  • ½ dl + 1 ½ dl sokeria
  • ½ dl vettä

Kaakao-sitruunavaahto

  • ½ dl tummaa kaakaojauhetta
  • 50 g mascarponea
  • ½ kpl sitruuna
  • ½ dl vispikermaa
  • 1 dl tomusokeria
  • ½ dl tumma kaakaojauhetta

Valmistusohje

POHJA: Vaahdota huoneenlämpöinen voi sokerin kanssa vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää kananmunat ja kerma. Sekoita hyvin. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne nesteiden joukkoon. Kaulitse taikina 1,5 cm paksuiseksi levyksi, käytä vehnäjauhoja apuna. Ota taikinasta 8 cm halkaisijaltaan olevalla stanssilla 8 kappaletta donitseja. Tee jokaisen taikinaympyrän keskelle 2 cm halkaisijaltaan olevalla stanssilla reikä. Kuumenna munkinpaistorasva kattilassa 175 asteiseksi. Nosta donitsit reikäkauhalla rasvaan paistumaan. Paista donitseja 1-2 minuuttia molemmilta puolilta. Voit paistaa noin kolmea donitsia yhtäaikaisesti. Nosta kypsät donitsit reikäkauhalla talouspaperin päälle. 

TÄYTE: Erottele kananmunan valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Lisää molempien joukkoon ½ dl tomusokeria. Vaahdota valkuaiset ja tomusokeri kiiltäväksi, kovaksi vaahdoksi. Vaahdota myös keltuaiset tomusokerin kanssa vaaleaksi vaahdoksi. Raasta sitruunan kuori ja purista puolet sitruunan mehusta. Sekoita keltuaisvaahdon joukkoon mascarpone sekä sitruunan kuori ja mehu. Lisää lopuksi valkuaisvaahto muun täytteen joukkoon. Siirrä täyte pursotinpussiin. Leikkaa pursotinpussin päästä pari senttiä pois, jotta täytteen saa pursotettua. 

KUORRUTE: Sulata voi kattilassa tai mikrossa. Lisää voin joukkoon vahva kahvi. Lisää lopuksi tomusokeri, sekoita vispilällä tasaiseksi. 

KORISTEET: Savoiardikeksimuru. Erottele kananmunan valkuainen ja keltuaiset eri kulhoihin. Vaahdota valkuainen sokerin kanssa kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahdota myös hieman keltuaisia. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Siivilöi kuivat aineet keltuaisen joukkoon. Yhdistä valkuaisvaahto muun taikinan joukkoon, sekoita nuolijalla. Lusikoi taikina nokareiksi leivinpaperin päälle uunipellille. Paista keksejä 170 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Anna keksien jäähtyä.  Murustele keksit käsin.

ITALIAINEN MARENKI: Vaahdota kananmunan valkuainen ½ dl sokerin kanssa. Mittaa kattilaan loput sokerit ja vesi. Kuumenna seos 120 asteiseksi. Kaada kuuma sokeri vaahdotetun valkuaisen joukkoon ohuena nauhana sähkövatkaimella samalla sekoittaen. Sekoita marenkia noin 5-8 minuuttia, kunnes se on paksua, vaaleaa vaahtoa. Siirrä marenki pursotinpusiin, jonka päässä on kukkatylla. 

KAAKAO-SITRUUNAVAAHTO: Vaahdota mascarpone, vispikerma, tumma kaakaojauhe ja tomusokeri ilmavaksi vaahdoksi. Purista puolikkaan sitruunan mehu. Mausta kaakaovaahto sitruunan mehulla. Siirrä vaahto pursotinpussiin, jonka päässä on harvateräinen, pieni tähtitylla. 

TÄYTTÖ JA KORISTELU: Halkaise jokainen donitsi kahtia. Pursota täyte toiselle donitsinpuolikkaalle (leikkauspintaa vasten). Nosta toinen donitsinpuolikas täytteen päälle leikkauspinta alaspäin. Täytä loputkin donitsit samalla tavalla. Levitä kuorrute donitsien päälle lusikalla. Laita kuhunkin kuorrutetta noin 1 rkl. Sihtaa donitsien päälle tummaa kaakaojauhetta tasainen kerros. Pursota jokaisen donitsin päälle italialaisesta marengista pieni ruusuke. Pursota myös kaakao-sitruunavaahto pariksi ruusukkeeksi jokaisen donitsin päälle. Ripottele donitsien päälle savoiardikeksimurua. 

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit