Koko Suomi leipoo: Unelman pehmoiset raparperitartaletit

Koko Suomi leipoo jakso 1 : VEERA
Warner Bros. International Television Production Finland

Koko Suomi leipoo -ohjelman neljännen kauden ensimmäisessä jaksossa loihdittiin pieniä herkkuja raparperista. Tässä Veeran taidonnäyte.

Tartalettipohjat

  • 165 g vehnäjauhoja
  • 35 g sokeria
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 80 g kylmää voita
  • 1 kananmunan keltuainen
  • 1–2 rkl kuohukermaa

Raparpericurd

  • 150g raparperia
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 rkl vettä
  • 1,5 munan keltuaista
  • 15 g voita

Sokeroidut raparperin kuoret

  • 1dl sokeria
  • ¾ dl vettä
  • päälle ripaus sirosokeria

Raparperihillo

  • 150g raparperia
  • sormenpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
  • ½ vaniljatanko
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 60g hillosokeria

Lisäksi

  • 2 dl vispikermaa
  • 12 mansikkaa

Valmistusohje

Tee pohja: Mittaa vehnäjauhot, sokeri ja leivinjauhe kulhoon ja sekoita. Paloittele sekaan voi ja nypi seos murumaiseksi. Lisää keltuainen ja vähän kermaa ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina tartalettivuokiin ja laita vuoat pakastimeen noin 20 minuutiksi. Paista pohjia uunin keskitasolla, 200° noin 12 minuuttia. Irrota kuoret vuoista jäähtyneinä. Käytä apuna hammastikkua jos eivät meinaa irrota.

Sokeroidut raparperin kuoret: Huuhtele raparperit. Valitse punaisimmat varret ja vedä kuoresta pitkiä ohuita suikaleita. Laita vesi (3/4 dl) ja sokeri (1dl) kattilaan ja anna kiehua. Laita suikaleet kiehuvaan seokseen ja anna porista noin 5 minuuttia. Nosta suikaleet kuivumaan ja sokeroi ne hetken kuluttua.

Raparpericurd: Curdia varten pilko raparperit. Laita pilkotut raparperit, vesi ja sokeri kattilaan ja keitä raparperit aivan pehmeiksi. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Anna jäähtyä hiukan. Lisää munan keltuaiset reippaasti vatkaten. Lämmitä seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se saostuu. Lisää kylmä voi kuutioina sekaan ja sekoita kunnes se sulaa. Jäähdytä.

Huuhtele, kuori ja paloittele raparperinvarret pieniksi paloiksi. Viipaloi kuorittu inkivääri muutamaan osaan (ei kovin pieniksi). Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet. Laita kaikki aineet kattilaan ja keitä ilman kantta noin 15 minuuttia tai kunnes raparperit ovat täysin pehmeitä. Kuori vaahto pois jos sellaista syntyy. Poimi vaniljatanko ja inkiväärit pois ja jäähdytä hillo.

Raparperihillo: Huuhtele, kuori ja paloittele raparperinvarret pieniksi paloiksi. Viipaloi kuorittu inkivääri muutamaan osaan (ei kovin pieniksi). Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet. Laita kaikki aineet kattilaan ja keitä ilman kantta noin 15 minuuttia tai kunnes raparperit ovat täysin pehmeitä. Kuori vaahto pois jos sellaista syntyy. Poimi vaniljatanko ja inkiväärit pois ja jäähdytä hillo.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.