Koko Suomi leipoo: Valkosuklaakemut
Koko Suomi leipoo -ohjelman viidennen kauden viidennessä jaksossa teemana on trendikkäät hybridileivonnaiset.
Keksitaikina
- 200g vehnäjauhoja (n. 50g säästä taikinan työstämiseen)
- 115 g voita
- 0,5 tl suolaa
- 1tl leivinjauhetta
- 100 g hienoa sokeria
- 100 g fariinisokeria
- 2 kananmunaa
- 2 tl vaniljauutetta
- 200 g suklaahippuja, valkoisia
Munkkitaikina
- 2,5 dl täysmaitoa
- 1/2 pussia kuivahiivaa
- 1/2- 3/4 tl suolaa
- 1 dl sokeria
- 10 dl vehnäjauhoja (jätä n. 3dl työstämisvaiheeseen)
- 50 g voita, normaalisuolaista
Paistamiseen
- 1 l rypsiöljyä
Päälle ja koristeluun valkosuklaaganache
- 200 g valkosuklaata
- 2 dl kuohukermaa
Paahdettu valkosuklaa
- 100 g leivontavalkosuklaata
Lisäksi
- Keksitaikinasta ylijääneitä keksipaloja ja muruja
- 50 g Suklaa nonparelleja
- 100 g Tummaa suklaata
Valmistusohje
KEKSITAIKINA: Yhdistä yleiskoneessa voi ja sokerit. Lisää vaniljauute sekä kananmunat yksi kerrallaan koko ajan sekoittaen. Yhdistä kuivat aineet kulhossa, ja lisää 2-3 osassa taikinaan, kunnes taikina on paksua. Lisää suklaahiput ja sekoita joukkoon käsin/kauhalla, ei yleiskoneessa. Siirrä taikina kylmään ja valmista munkkitaikina.
MUNKKITAIKINA: Mittaa kulhoon täysmaito huoneenlämpöisenä, lisää sokeri, suola sekä kuivahiiva ja sekoittele hetki. Sekoita sulatettu voi joukkoon. Lähde lisäämään vehnäjauhoja desi kerrallaan, kunnes taikina on kiinteää, peitä liinalla ja jätä kohoamaan.
Kun munkkitaikina kohoaa, valmista keksit. Pyörittele taikinasta uunipellille (leivinpaperilla vuorattu) n. 3x3cm palloja, ja jätä kohoamisväliä riittävästi. Paista keksejä 175 asteessa uunin keskitasolla n. 10-12 minuuttia tai kunnes ne ovat reunoilta kauniin ruskeita. Kun keksit ovat vielä lämpimiä, tee niiden keskelle reikä pienellä leivosmuotilla - tämä onnistuu siinä vaiheessa kun keksit ovat vielä lämpimiä. Nosta keksit pois pelliltä jäähtymän ritilälle tai jääkaappiin. Keksien tulee olla täysin jäähtyneitä, ennen kuin munkkitaikina tulee niiden ympärille. Säästä keksien keskustat koristelua varten.
Kun munkkitaikina on kohonnut, vaivaa sitä muutaman kerran käyttäen mukana hieman vehnäjauhoa. Leikkaa pullataikinasta 12 palaa, muotoile litteiksi niin, että keksi mahtuu taikinan sisälle ja saat taikinan reunat nostettua keskelle. Huom! Älä tee kaikkia munkkeja etukäteen, vaan lisää keksit taikinan sisään mahdollisimman lähellä paistamista, jotta keksi ei ehdi liikaa vettyä taikinan sisällä, esim. kolme keksimunkkia kerrallaan. Kun taikinareunat on nostettu keksin päälle, tee keskelle reikä. Kuumenna öljy n. 180 asteeseen isossa kattilassa, varaa vierelle reikäkauha. Munkki on valmis käännettäväksi, kun se on kauniin ruskea toiselta puolelta. Nosta munkit jäähtymään ritilälle.
PÄÄLLE JA KORISTELUUN: Rouhi suklaa astiaan. Kiehauta kerma. Lisää suklaan joukkoon, kunnes seos on kiiltävä ja tasainen. Anna jäähtyä hetken, ei kuitenkaan jääkaapissa.
PAAHDETTU VALKOSUKLAA: Rouhi suklaa paloiksi ja levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda valkosuklaata 175 asteissa uunissa n. 5 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa