Kurpitsarisotto
Kurpitsasta valmistat aurinkoisen oranssin risoton käden käänteessä! Reseptin loihti Nanna Rintala Makujen aamu -ohjelmassa.
- Ruokavalio: Kasvisruoka
Ainekset (4 annosta)
- n. ½ kg kurpitsaa (esim. myski tai hokkaido)
- 2 + 1 rkl oliiviöljyä
- suolaa ja mustapippuria
- 1 sipuli
- 3 valkosipulin kynttä
- 3 dl risottoriisiä
- 10 salvianlehteä
- 2 dl kuivaa valkoviiniä
- n. 1- 1 ½ l kana- tai kasvislientä
- ½-1 sitruunan mehu
- 60 g parmesaaniraastetta
- 1 rkl voita
pinnalle
- 12 salvianlehteä
- tilkka öljyä paistamiseen
Valmistusohje
Halkaise kurpitsa ja kaavi siemenet sekä siemenkiinnikkeet lusikan avulla pois. Kuori kurpitsa ja kuutioi. Levitä kuutiot uunipellille ja pirskottele päälle öljyä (2 rkl), suolaa ja mustapippuria. Paahda paloja 200-asteisessa uunissa kunnes ne saavat kauniin värin.
Hienonna sipuli ja valkosipuli ja pehmitä niitä öljyssä (1 rkl) miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Käytä mahdollisimman laakea pannua. Lisää riisit ja anna niiden kuullottua. Hienonna salvia ja sekoita mukaan.
Possauta mukaan valkoviini ja anna imeytyä riisiin. Mikäli et halua käyttää viiniä, jätä se pois ja lisää vastaavasti enemmän lientä.
Kuumenna kattilassa kana-tai kasvisliemi ja pidä se kiehuvan kuumana risottopannun vieressä koko ajan. Nostele risottoon kauhallinen kerrallaan ja anna imeytyä, koko ajan hitaasti hämmentäen, jotta risoton tärkkelys irtoaa ja risotosta tulee täyteläisen puuroinen. Risottoriisin kypsyminen kestää noin 18 minuuttia. Lisää kymmenen minuutin kohdalla mukaan myös kurpitsakuutiot, ne saavat osittain muhjuuntua risoton sekaan.
Paista pinnalle tulevat salvianlehdet 1-2 min rapeiksi öljyssä, nosta talouspaperinpäälle valumaan.
Kun riisi alkaa olla napakan kypsää, sekoita mukaan sitruunamehu, parmesaani ja voi. Mausta mustapippurilla ja tarpeen tullen suolalla. Viimeistele risottoannokset paistetuilla salvianlehdillä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
MasterChef Suomi: Omenakakku ja kanelijäätelöä, Maritan resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ylioppilaslakkipikkuleivät – Sarin upeat keksit ylioppilasjuhliin
-
Raparperi-pekoni-vuohenjuustoleivät