Lampaanpaistia perunagratiinin ja voikastikkeen kera
Lampaanpaisti maustetaan perinteiseen tapaan: valkosipulilla ja timjamilla. Lammas ja perunagratiini valmistuvat uunissa samaan aikaan.
- Ruokavalio: Kananmunaton
4 annosta
- 2 kg lampaanpaistia
- suolaa ja valkopippuria
- 1/4 tl kuivattua timjamia
- 1 valkosipulinkynsi
Perunagratiini
- 1 kg perunoita
- 2 dl kermaa
- 2 dl maitoa
- suolaa ja pippuria
Kastike
- 1 nippu tuoretta
- timjamia
- 8 rkl voita
- 1 nippu persiljaa
- 2 valkosipulinkynttä
- 4 dl kasvislientä
Valmistusohje
1. Lampaanpaisti: Kuumenna uuni 175 asteeseen. Halkaise valkosipulinkynsi. Hiero lampaanpaistiin valkosipulia, timjamia, suolaa ja pippuria. Pane lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan ja kypsennä noin 1 tunti, kunnes sisälämpötila on 70 astetta. Tällöin lihan on keskeltä punertavaa. Ota paisti uunista ja kääri se alumiinifolioon.
2. Perunagratiini: Kuori ja viipaloi perunat. Voitele uuninkestävä vuoka ja pane perunaviipaleet kerroksittain vuokaan. Mausta kerrosten välit suolalla ja pippurilla. Lisää kerma ja maito ja paista gratiinia 175 asteessa noin 50 minuuttia.
3. Kastike: Anna voin pehmetä huoneenlämmössä. Irrota persiljasta ja timjamista varret ja hienonna lehdet. Sekoita voi ja hienonnetut yrtit käsin tai tehosekoittimessa. Jos seos on paksua, lisää hieman kasvislientä. Mausta suolalla ja pippurilla. Purista joukkoon valkosipulinkynnet. Kiehauta kasvisliemi ja lisää se maustevoihin.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka