Liha-vihanneskeitto mykyjen kera
Valmista maukas ja ravinteikas vihannessoppa, joka lämmittää kylmässä syksyssä. Ennen vanhaan keittojen kanssa tarjoiltiin mielellään mykyjä, tässä mykyt valmistetaan mannaryyneistä ja maistetaan kardemummalla ja karvasmantelilla.
Neljälle
- 1 ½ kg naudan etuselkää luineen
- 1 keltasipuli
- 1 porkkana
- 1 pala juuriselleriä
- ½ purjo (vihreä osa)
- 1 tl suolaa
- 5 kokonaista valkopippuria
- 1 laakerinlehti
Tarjoiluun
- 1 porkkana
- 100 g kukkakaalia
- 100 g parsakaalia
- ¼ keräkaali
- tuoretta timjamia
Mykyt
- 3 dl maitoa
- 1 tl murskattua kardemummaa
- 3 karvasmantelia
- 1 maustemitta suolaa
- 1 dl mannaryynejä
- 1 kananmuna
Valmistusohje
1. Mykyt: Murskaa kardemummansiemenet morttelissa. Kalttaa, kuori ja raasta karvasmantelit. Kuumenna maito kiehuvaksi, lisää kardemumma ja karvasmanteli. Lisää mannaryynit ja suola. Keitä 5 minuuttia samalla sekoittaen. Vatkaa muna kupissa. Kun puuro on paksuuntunut, lisää vatkattu muna. Anna puuron jäähtyä hieman ja muotoile siitä sitten vedellä huuhdotuin käsin pyöreitä mykyjä. Jäähdytä mykyt.
2. Kuori keltasipuli ja lohko se. Kuori porkkana ja paloittele. Puhdista purjo ja paloittele vihreä osa pienemmiksi paloiksi. Laita liha suureen pataan, lisää vihannekset ja kaada päälle vettä niin että ainekset peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi, kuori vaahto. Lisää suola, valkopippurit ja laakerinlehti. Keitä kannen alla kunnes liha on mureaa, n. 1 ½ tuntia.
3. Kuori ja suikaloi porkkana. Irrota kukkakaali ja parsakaali pienemmiksi kimpuiksi. Paloittele kaali postimerkinkokoisiksi paloiksi. Nosta liha padasta ja kuutioi. Siivilöi keitetyt vihannekset pois liemestä, laita liha takaisin liemeen ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää porkkana, kukkakaali, parsakaali ja kaali. Keitä vihannekset pehmeiksi, tarjoile keitto mykyjen kera.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"