Liha-vihanneskeitto mykyjen kera

Valmista maukas ja ravinteikas vihannessoppa, joka lämmittää kylmässä syksyssä. Ennen vanhaan keittojen kanssa tarjoiltiin mielellään mykyjä, tässä mykyt valmistetaan mannaryyneistä ja maistetaan kardemummalla ja karvasmantelilla.

Neljälle

  • 1 ½ kg naudan etuselkää luineen
  • 1 keltasipuli
  • 1 porkkana
  • 1 pala juuriselleriä
  • ½ purjo (vihreä osa)
  • 1 tl suolaa
  • 5 kokonaista valkopippuria
  • 1 laakerinlehti

Tarjoiluun

  • 1 porkkana
  • 100 g kukkakaalia
  • 100 g parsakaalia
  • ¼ keräkaali
  • tuoretta timjamia

Mykyt

  • 3 dl maitoa
  • 1 tl murskattua kardemummaa
  • 3 karvasmantelia
  • 1 maustemitta suolaa
  • 1 dl mannaryynejä
  • 1 kananmuna

Valmistusohje

1. Mykyt: Murskaa kardemummansiemenet morttelissa. Kalttaa, kuori ja raasta karvasmantelit. Kuumenna maito kiehuvaksi, lisää kardemumma ja karvasmanteli. Lisää mannaryynit ja suola. Keitä 5 minuuttia samalla sekoittaen. Vatkaa muna kupissa. Kun puuro on paksuuntunut, lisää vatkattu muna. Anna puuron jäähtyä hieman ja muotoile siitä sitten vedellä huuhdotuin käsin pyöreitä mykyjä. Jäähdytä mykyt.

2. Kuori keltasipuli ja lohko se. Kuori porkkana ja paloittele. Puhdista purjo ja paloittele vihreä osa pienemmiksi paloiksi. Laita liha suureen pataan, lisää vihannekset ja kaada päälle vettä niin että ainekset peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi, kuori vaahto. Lisää suola, valkopippurit ja laakerinlehti. Keitä kannen alla kunnes liha on mureaa, n. 1 ½ tuntia.

3. Kuori ja suikaloi porkkana. Irrota kukkakaali ja parsakaali pienemmiksi kimpuiksi. Paloittele kaali postimerkinkokoisiksi paloiksi. Nosta liha padasta ja kuutioi. Siivilöi keitetyt vihannekset pois liemestä, laita liha takaisin liemeen ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää porkkana, kukkakaali, parsakaali ja kaali. Keitä vihannekset pehmeiksi, tarjoile keitto mykyjen kera.

Parhaat ruokaohjelmat