Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Taikinakannella peitetty lihaliemi-kasvisruukku

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Taikinakantta käytettiin alunperin pitämään keitto lämpimänä - ei hullumpi ajatus koleana talvi-iltana. Valmista keitto uuninkestäviin annoskulhoihin ja tarjoa alkuruokana tai iltapalana.

4 annosta

  • 2 tlk kirkasta lihalientä, à 400 g
  • 50 g juuriselleriä
  • 50 g lanttua
  • 50 g porkkanaa
  • 1 purjon valkoinen osa
  • suolaa ja valkopippuria
  • 1 rkl kuivaa sherryä
  • 1 pkt voitaikinalevyjä
  • 1 muna

Valmistusohje

1. Leikkaa juuriselleri, lanttu, porkkana ja purjo tulitikun ohuiksi suikaleiksi. Ravintolakielellä näistä suikaleista käytetään nimeä "allumette", joka tarkoittaa ranskaksi tulitikkua. Keitä suikaleet suolalla maustetussa vedessä pikaisesti ja huuhtele juoksevalla, jääkylmällä vedellä. Näin kasvikset säilyttävät värinsä. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Kiehauta lihaliemi. Mausta suolalla, pippurilla ja sherryllä. Lisää kasvissuikaleet lihaliemeen viisi minuuttia ennen kuin peität kattilan kannella. Jaa keitto neljään uuninkestävään annoskulhoon.

3. Leikkaa voitaikinasta levyjä ja pane ne keittokulhojen päälle niin, että reunat jäävät 2 cm kulhon ulkopuolelle. Voitele vatkatulla munalla ensin reunojen sisäpuoli, jotta ne tarttuvat hyvin kiinni. Voitele lopuksi kannen yläpinta. Paista uunissa kunnes taikina kohoaa ja on kauttaaltaan kypsää ja kauniin väristä. Tarjoa heti.

Tuoreimmat aiheesta

Lihakeitto