Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Häränliemi ja frikadellit

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Erittäin voimakasmakuinen häränliemi voidaan tarjoilla frikadellien - keitettyjen lihapyöryköiden - kanssa. Mutta kokoonkeittämällä siitä saadaan myös kirkas lihaliemi, consommé, josta on moneen käyttöön, mm. kastikepohjaksi.

Neljälle

  • 3 kg häränluita
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 porkkana
  • 1 palsternakka
  • 50 g juuriselleriä
  • 1 purjo
  • 1 sipuli
  • 1 nippu persiljaa
  • 1 mausteneilikka
  • 1 oksa tuoretta timjamia
  • 1 laakerinlehti
  • 4 valkopippuria
  • 1 rkl kiinalaista soijakastiketta
  • 3 ½ l vettä

Tarjoiluun

  • 250 g naudanjauhelihaa
  • suolaa ja pippuria
  • persiljaa

Valmistusohje

1. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Pane luut uunipannuun ja ripottele päälle tomaattipyreetä. Puhdista ja paloittele purjo ja sipuli. Kuori ja paloittele porkkana, palsternakka ja selleri. Laita kaikki luiden joukkoon uunipannulle. Paahda uunissa noin 30 minuuttia. Kääntele aineksia muutaman kerran.

2. Siirrä luut ja vihannekset pataan. Huuhtele uunipannu ja kaada liemi pataan. Lisää persiljanoksat, neilikka, timjami, laakerinlehti, valkopippurit ja soija. Kaada päälle vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Alenna lämpöä ja anna kiehua pikkuhiljaa 2-3 tuntia.

3. Siivilöi liemi tiheän siivilän läpi. Jäähdytä ja siirrä lihaliemi kylmään. Kuori pinnalta rasvakerros. Vaivaa jauheliha suolan ja pippurin kera. Kiehauta vettä, pyöritä käsissäsi jauhelihasta palleroita ja pudota ne veteen kiehumaan. Kun pallerot nousevat pintaan, frikadellit ovat kypsiä. Kiehauta häränliemi ja tarjoile lämmitetyiltä lautasilta frikadellien kera. Saksi pinnalle persiljaa.

Tuoreimmat aiheesta

Liemi