Häränliemi ja frikadellit
Erittäin voimakasmakuinen häränliemi voidaan tarjoilla frikadellien - keitettyjen lihapyöryköiden - kanssa. Mutta kokoonkeittämällä siitä saadaan myös kirkas lihaliemi, consommé, josta on moneen käyttöön, mm. kastikepohjaksi.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Laktoositon
Neljälle
- 3 kg häränluita
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 1 porkkana
- 1 palsternakka
- 50 g juuriselleriä
- 1 purjo
- 1 sipuli
- 1 nippu persiljaa
- 1 mausteneilikka
- 1 oksa tuoretta timjamia
- 1 laakerinlehti
- 4 valkopippuria
- 1 rkl kiinalaista soijakastiketta
- 3 ½ l vettä
Tarjoiluun
- 250 g naudanjauhelihaa
- suolaa ja pippuria
- persiljaa
Valmistusohje
1. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Pane luut uunipannuun ja ripottele päälle tomaattipyreetä. Puhdista ja paloittele purjo ja sipuli. Kuori ja paloittele porkkana, palsternakka ja selleri. Laita kaikki luiden joukkoon uunipannulle. Paahda uunissa noin 30 minuuttia. Kääntele aineksia muutaman kerran.
2. Siirrä luut ja vihannekset pataan. Huuhtele uunipannu ja kaada liemi pataan. Lisää persiljanoksat, neilikka, timjami, laakerinlehti, valkopippurit ja soija. Kaada päälle vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Alenna lämpöä ja anna kiehua pikkuhiljaa 2-3 tuntia.
3. Siivilöi liemi tiheän siivilän läpi. Jäähdytä ja siirrä lihaliemi kylmään. Kuori pinnalta rasvakerros. Vaivaa jauheliha suolan ja pippurin kera. Kiehauta vettä, pyöritä käsissäsi jauhelihasta palleroita ja pudota ne veteen kiehumaan. Kun pallerot nousevat pintaan, frikadellit ovat kypsiä. Kiehauta häränliemi ja tarjoile lämmitetyiltä lautasilta frikadellien kera. Saksi pinnalle persiljaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku