MasterChef: New York Cheesecake ja Eggs Florentine -voileipäkakku – Santun resepti
MasterChef Suomi -sarjan 14. jaksossa tehtävänä on valmistaa kahden tunnin aikana makea kakku, sekä juhlapöydän suosikki: voileipäkakku.
Ainekset
- 550 g maustamaton tuorejuusto
- 260 g sokeri
- 9 kananmunaa
- 0,5 dl vehnäjauho
- 2 sitruunaa
- 300 g tuoreita vadelmia
- 1 vaniljatanko
- 1 dl Cointreau
- 1 maalaisleipä
- iso pussi pinaattia
- 1 punasipuli
- 1 dl valkoviinietikka
- 500 g voita
- 2 dl kalaliemi
- 1 dl valkoviini
- 400 g kylmäsavulohi
- 0,5 dl kuohukerma
- Timjamia, tilliä, minttua, sokeria, suolaa, pippuria, öljyä ja valkoviinietikkaa maustamiseen ja koristeluun
Valmistusohje
Vispaa tuorejuusto ja 160 grammaa sokeria kulhossa notkeaksi noin viisi minuuttia. Lisää kolme vatkattua kananmunaa useassa erässä väleissä tasaiseksi massaksi sekoittaen. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Raasta kahden sitruunan kuori ja sekoita tasaiseksi. Kaada joukkoon kolmasosa vadelmista ja nostele taikinan sekaan varovaisesti niin, etteivät vadelmat rikkoudu ja värjää massaa. Nosta uuniin ja paista keskitasolla 180 asteessa 40-50 minuuttia kunnes kakun pinta on kauniin ruskea. Nosta jäähtymään.
Laita pannulle 100 grammaa sokeria sekä 150 grammaa vadelmia. Lisää myös vaniljatangon siemenet sekä itse vaniljatanko ja hieman sitruunan mehua. Kun vadelmat alkavat kiehua, lisää tilkka vettä ja keitä kasaan samalla vadelmia haarukalla litistellen. Kun nesteen määrä alkaa vähetä, lisää Cointreau ja liekitä. Varmista että kaikki alkoholi palaa pois. Kun liekki on sammunut, siivilöi carita-liinan läpi toiseen kulhoon ja nosta jääkaappiin jäähtymään.
Koristele kakku tuoreilla vadelmilla, mintulla ja tomusokerilla. Kaada viipaleiden päälle kastiketta.
Leikkaa leivästä sopiva määrä n. sentin paksuisia viipaleita. Määrä riippuu kakun koosta. Kuuden hengen kakkuun tulee neljä isohkoa viipaletta.
Valmista kostutusliemi: Silppua puolikas punasipuli ja kuullota öljyssä. Mausta suolalla. Lisää tilkka valkoviinietikkaa sekä valkoviini ja kiehuta kunnes seos on siirappimainen. Lisää kalaliemi ja redusoi nesteen määrä puoleen. Siivilöi kulhoon ja lisää puolikkaan sitruunan mehu. Kostuta leipäviipaleet hieman jäähtyneellä liemellä varovasti lusikalla valellen. Mausta leivät suolalla ja anna niiden vetäytyä.
Paista leipäviipaleet suuressa määrässä voita. Sopiva hetki laittaa leivät pannulle on silloin, kun voin vaalea kuohkea vaahto laskee hieman. Tavoite on kauniin ruskea ja rapea pinta.
Viipaloi punasipulista ohuita renkaita. Laita kulhoon ja mausta suolalla, pippurilla, oliiviöljyllä, runsaalla sokerilla ja runsaalla valkoviinietikalla. Peitä ja laita jääkaappiin marinoitumaan vähintään puoleksi tunniksi.
Laita isoon kattilaan paljon vettä uppomunia varten. Mausta valkoviinietikkaa. Älä mausta vettä suolalla! Kun vesi kiehuu, laske lieden lämpötilaa, jotta kiehuminen lakkaa. Pyöritä vettä niin, että se liikkuu reippaasti kattilaa ympäri. Kaada kolme kananmunaa yksitellen veteen n. kahdeksi minuutiksi ja nosta reikäkauhalla kylmään veteen, jotta kypsyminen loppuu. Mausta lopuksi suolalla.
Viipaloi kylmäsavulohi.
Laita pannuun runsaasti voita. Kun voi kuohahtaa, lisää sekaan runsaasti pinaattia. Pinaatti lakastuu nopeasti pieneksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tilkka kuohukermaa ja anna kiehahtaa. Nosta Jäähtymään ilman ylimääräisiä kermoja.
Hollandaisekastike: Laita paistinpannulle kolme kananmunan keltuaista, tilkka vettä, iso tilkka valkoviinietikkaa, runsaasti suolaa ja 300 grammaa voita. Laita liesi hieman alle puoliteholle ja sekoita tauotta. Kastiketta ei saa jättää hetkeksikään, etteivät keltuaiset kypsenny kokkeliksi. Kun saostuminen alkaa, tehoa voi hieman lisätä. Kun kastike jää lusikan kuperalle puolelle, se on valmista. Tarkista maku ja lisää sitruunamehua ja tarvittaessa suolaa.
Leikkaa leipien tasaiset reunat tasaisemmiksi niin, että kaksi leipäviipaletta sopivat toisiinsa saumattomasti. Nostele päälle pinaatit, sitten hieman hollandaisekastiketta ja sitten runsaasti kylmäsavulohta. Laita toiset leipäviipaleet päälle edelleen reunat tasoittaen. Voitele hollandaisekastikkeella, laita lisää lohta sekä päälle marinoidut punasipulirenkaat. Nosta päälle uppomunat ja peitä kauttaaltaan hollandaisekastikkeella. Koristele timjamilla ja tillillä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku