Gratinoitu meriantura valkoviinikastikkeessa
Erittäin maukas ja näyttävä annos on suosittu ravintoloissa, yllätä tällä ystäväsi.
Neljälle
- 800 g merianturafileitä
- 2 dl valkoviiniä
- 4 dl kalalientä
- 1 salottisipuli
- 4 dl kuohukermaa
- 2 munankeltuaista
- 2 tl sitruunamehua
- ½ dl juustoraastetta
- suolaa ja mustapippuria myllystä
Perunasose
- 600 g jauhoista perunaa
- 100 g voita
- 2 munankeltuaista
- suolaa ja valkopippuria
Valmistusohje
1. Aloita perunasoseella: Kuori ja keitä perunat. Valuta vesi pois ja survo perunat. Sekoita surveeseen voi ja keltuaiset. Mausta suolalla ja jauhetulla valkopippurilla.
2. Voitele uuninkestävä tarjoiluvati. Täytä pursotinpussi perunasoseella ja pursota kauniisti vadin reunoille. Gratinoi hetken aikaa uunissa grillivastuksen alla, niin että sose saa ihan hieman väriä. Ota vati uunista.
3. Taita merianturafileet kahtia ja laita ne voideltuun paistokasariin. Kaada päälle viini, hienonnettu salottisipuli ja kalaliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja laita sopivankokoiseksi leikattu voipaperi kalojen päälle. Keitä ihan hiljaa pari minuuttia.
4. Ota fileet pannulta reikäkauhalla ja asettele ne kauniisti limittäin gratiinivadille. Pidä lämpimänä.
5. Keitä kalalientä, kunnes jäljellä on 3 dl. Lisää siihen kerma, mutta säästä 2 rkl myöhempään käyttöön. Keitä lientä, kunnes se on sopivan paksuista kastiketta.
6. Sekoita munankeltuaisiin n. 2 rkl kylmää kermaa ja vatkaa seos kastikkeeseen. Anna hautua hetki, mutta älä keitä, ettei kastike juoksetu. Lisää juustoraaste ja mausta suolalla, pippurilla ja tilkalla sitruunamehua.
7. Kaada kastike kalafileiden päälle ja gratinoi uunissa grillivastuksen alla, kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Kukaan tuskin kaipaa tämän ruoan lisäkkeeksi muuta kuin hyvää valkoviiniä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka