Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Gratinoitu meriantura valkoviinikastikkeessa

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Erittäin maukas ja näyttävä annos on suosittu ravintoloissa, yllätä tällä ystäväsi.

Neljälle

  • 800 g merianturafileitä
  • 2 dl valkoviiniä
  • 4 dl kalalientä
  • 1 salottisipuli
  • 4 dl kuohukermaa
  • 2 munankeltuaista
  • 2 tl sitruunamehua
  • ½ dl juustoraastetta
  • suolaa ja mustapippuria myllystä

Perunasose

  • 600 g jauhoista perunaa
  • 100 g voita
  • 2 munankeltuaista
  • suolaa ja valkopippuria

Valmistusohje

1. Aloita perunasoseella: Kuori ja keitä perunat. Valuta vesi pois ja survo perunat. Sekoita surveeseen voi ja keltuaiset. Mausta suolalla ja jauhetulla valkopippurilla.

2. Voitele uuninkestävä tarjoiluvati. Täytä pursotinpussi perunasoseella ja pursota kauniisti vadin reunoille. Gratinoi hetken aikaa uunissa grillivastuksen alla, niin että sose saa ihan hieman väriä. Ota vati uunista.

3. Taita merianturafileet kahtia ja laita ne voideltuun paistokasariin. Kaada päälle viini, hienonnettu salottisipuli ja kalaliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja laita sopivankokoiseksi leikattu voipaperi kalojen päälle. Keitä ihan hiljaa pari minuuttia.

4. Ota fileet pannulta reikäkauhalla ja asettele ne kauniisti limittäin gratiinivadille. Pidä lämpimänä.

5. Keitä kalalientä, kunnes jäljellä on 3 dl. Lisää siihen kerma, mutta säästä 2 rkl myöhempään käyttöön. Keitä lientä, kunnes se on sopivan paksuista kastiketta.

6. Sekoita munankeltuaisiin n. 2 rkl kylmää kermaa ja vatkaa seos kastikkeeseen. Anna hautua hetki, mutta älä keitä, ettei kastike juoksetu. Lisää juustoraaste ja mausta suolalla, pippurilla ja tilkalla sitruunamehua.

7. Kaada kastike kalafileiden päälle ja gratinoi uunissa grillivastuksen alla, kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Kukaan tuskin kaipaa tämän ruoan lisäkkeeksi muuta kuin hyvää valkoviiniä.

Tuoreimmat aiheesta

Kalagratiini