Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Osso buco vasikasta

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Italialaisruokamme tehdään alkuperämaassa aina vasikanpotkasta, jota meillä on vähän vaikeampi saada. Jos onnistut löytämään, koe tämän ruoan tuottama elämys. Pitkään hautunut osso buco yhdessä sametinpehmeän, kullankeltaisen risoton kanssa muodostavat liiton, joka hivelee maku-, haju- ja näköaistia sekä aivojen mielihyväkeskusta.

Kuudelle

  • 2 kg vasikanpotkaa luineen viipaleina
  • 2 sipulia
  • 2 porkkanaa
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 purkki tomaattimurskaa
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 dl valkoviiniä
  • vehnäjauhoa
  • oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria

Tarjoiluun

  • 1 valkosipulinkynsi
  • ½ sitruuna
  • 2 rkl persiljasilppua

Lisäkkeeksi

  • sahramilla värjättyä risottoa

Valmistusohje

1.Jauhota vasikanpotkaviipaleet vehnäjauhossa. Ruskista lihat öljyssä pienissä erissä joko suoraan padassa tai paistinpannussa. Kuori ja silppua sipuli, valkosipuli ja porkkanat, lisää pataan, kun kaikki lihat on ruskistettu. Anna kaiken paistua yhdessä, varo polttamasta. Ripota päälle 1 rkl jauhoa ja lisää sitten viini, tomaattimurska ja tomaattipyree. Määrät riippuvat lihan määrästä ja padan tilavuudesta, mutta "märkien" ainesten pitäisi peittää lihat. Jos on tarpeen, jatka vedellä.

2. Peitä kannella ja anna padan porista miedolla lämmöllä 1-2 tuntia riippuen potkapalojen paksuudesta ja lihan mureudesta. Kastikkeesta tulee vain parempi, mitä kauemmin se saa hautua hiljaa poreillen. Mausta vasta loppupuolella suolalla ja pippurilla myllystä. Hämmennä puulastalla/kauhalla pohjia myöten silloin tällöin, ettei keitos pala pohjaan.

3. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynsi ohuelti. Pese sitruuna ja suikaloi kuorta. Silppua persilja. Ripottele nämä ruoan pinnalle juuri ennen tarjoilua. Lisäkkeeksi sopivat keitetyt riisit, pasta ja perunat, mutta kaikkein ihaninta on sahramilla maustettu risotto.

Tuoreimmat aiheesta

Osso bucco