Pääsiäispavlova
Vastustamaton kananmunasta syntyvä pavlova sopii myös pääsiäiseen! Tämä pääsiäispavlova saa makua ja raikkautta appelsiinista ja tyrnistä. Kokeile Maa- ja kotitalousnaisien reseptiä!
Ainekset (8 annosta)
Pohja
- 4 valkuaista
- 2 dl sokeria
- 1 tl peruna- tai maissijauhoja
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 tl sitruunamehua tai 1 maustemitta suolaa
Tyrnisiirappi
- 1 dl sokeria
- 1 dl tyrnimehua
Täyte
- 4 keltuaista
- 0,5 dl sokeria
- 0,5 dl tyrnimehua
- nokare voita
- 2 dl vispikermaa
Pinnalle
- 2 appelsiinia ja appelsiinin kuorta
- 1 dl tyrnimarjoja
Valmistusohje
- Laita uuni lämpenemään 125 asteeseen ja aseta leivinpaperi uunipellille.
- Tee pohja. Erottele kananmunien valkuaiset kulhoon. Säästä keltuaiset täytettä varten. Käytä putipuhdasta ja kuivaa astiaa. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
- Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään.
- Lisää sokeriseos lusikallinen kerrallaan valkuaisvaahdon sekaan ja jatka vatkaamista, kunnes seos on kuohkeaa, kiiltävää ja sokeri on ehtinyt sulaa sekaan kokonaan.
- Sekoita marenkivaahdon joukkoon sitruunamehu tai suola.
- Levitä marenki leivinpaperin päälle halkaisijaltaan noin 25 cm:n pohjaksi. Jätä pohja keskeltä matalammaksi täytettä varten. Halutessasi voit käyttää myös pursotinta.
- Kuivata pohjaa 125-asteisessa uunissa, kunnes se on täysin kypsä ja kevyt (noin 2 tuntia). Anna pohjan jäähtyä rauhassa.
- Keitä tyrnisiirappi. Kaada kattilaan mehu ja sokeri. Keitä kasaan noin 10 minuuttia.
- Valmista täyte. Kaada keltuaiset, sokeri ja tyrnimehu kattilaan. Kuumenna sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. Lisää nokare voita ja jäähdytä kiisseli.
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita varovasti tyrnikiisseliin. Levitä tai pursota täyte marenkipohjan keskelle.
- Pese appelsiini huolellisesti. Raasta tai höylää esimerkiksi kuorintaveitsellä ohuita siivuja keltaisesta kuorenosasta. Kuori ja viipaloi appelsiini nahattomaksi.
- Asettele appelsiiniviipaleet ja tyrnimarjat täytteen päälle. Valuta päälle tyrnisiirappia. Koristele appelsiininkuorella.
Vinkki: Marengin vaahdotuksessa tarvitaan tarkkuutta. Pienikin rasvatahra tai vesitippa kulhossa voi estää vaahtoutumisen. Sama vaikutus on pienelläkin määrällä keltuaista valkuaisen joukossa.
Resepti: Marika Köngäs ja Kati Laszka
Kuva: Timo Viljakainen
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Anun lohipiirakka
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka