Koko Suomi leipoo: Kesäinen raparpericurdilla höystetty britaleivos
Koko Suomi leipoo -ohjelman neljännen kauden ensimmäisessä jaksossa loihdittiin pieniä herkkuja raparperista. Tässä Sannan luomus.
Pohja
- 150 g voita
- 1 ½ dl sokeria
- 4 keltuaista
- 2dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 ½ dl maitoa
Marenki
- 4 valkuaista
- 2dl sokeria
- 4/3 dl kookoshiutaleita
Täyte
- Raparpericurd
- 200g raparperia
- tilkka vettä
- 3 keltuaista
- 1 ¼ dl hillosokeria
- 1 rkl maissitärkkelystä
- 75g voita
Lisäksi
- 2dl kermaa
- 2dl kookoskermaa(yön yli jääkaapissa ollutta)
- 1 rkl vaniljasokeria
- koristeluun
- tuoreita mansikoita, valkosuklaata 50 g ja mintunlehtiä
Valmistusohje
Valmista ensin raparpericud. Pilko raparperit kattilaan ja kiehauta ne pehmeäksi. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Kaada seos takaisin kattilaan ja mittaa joukkoon kaikki muut aineet paitsi voi. Kuumenna seosta lieden keskilämmöllä koko ajan sekoittaen. Kun seos pulpahtaa, sammuta liesi ja anna hautua vielä hetki välillä sekoitellen. Nosta valmis raparpericurd kylmään.
Seuraavaksi valmista pohja. Erottele keltuaiset ja valkuiset omiin kulhoihin. Vatkaa valkuaiset ja sokeri marengiksi. Vatkaa aluksi vain pelkkiä valkuaisia ja lisää sokeri pikkuhiljaa valkuaisvaahdon joukkoon, vatkaa kunnes seos kauniin kiiltävää. Vatkaa seuraavaksi pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Kun vatkaat tässä järjestyksessä, niin vatkaimia ei tarvitse pestä välissä. Lisää keltuaiset yksitellen voi-sokerivaahdon joukkoon hyvin vatkaten. Siivilöi lopuksi leivinjauho-vehnäjauhoseos taikinaan vuorotellen maidon kanssa.
Piirrä juomalasia apuna käyttäen leivinpaperiin 12 ympyrää. Laita taikina pursotin pussiin, sekä isolla reiällä varustettu suora tylla.Pursota taikina piirrettyihin ympyröihin ja tasoita pinta lusikalla. Nosta marenkivaahtoa jokaiselle ympyrälle noin ruokalusikallinen ja sivele se huippumaiseksi verhoksi taikinana päälle. Ripottele päälle vielä kookoshiutaleita. Paista kiekkoja 175 asteessan. 30-35 min, kunnes marenki on kauniisti ruskettunut.
Paiston aikana valmista täyte. Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi. Ja mausta se vaniljasokerilla. Valuta kookoskermasta neste ja kaavi paksu kerma vatkatun kerman joukkoon. Viipaloi mansikat.
Jäähdytä pohjat ja täytä. Laita ensin raparpericurdia, sitten kookoskermavaahtoa ja lopuksi koristele leivos viipaloiduilla mansikoilla ja mintunlehdillä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa