Piparkakkujen leipominen on osa koko perheen joulunodotusta. Anna taikinan levätä yön yli, jossa maut ehtivät tasaantua. Koko taikinaa ei tarvitse leipoa samalla kertaa. Kun säilytät taikinan viileässä, voit leipoa vielä monta kertaa ennen joulua.

300 piparkakkua

  • 300 g voita tai margariinia
  • 5 dl sokeria
  • 1 dl siirappia
  • 1 rkl inkivääriä
  • 2 rkl kanelia
  • 1 rkl jauhettua neilikkaa
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 rkl ruokasoodaa
  • 2 dl vettä
  • 1½ litraa vehnäjauhoja (noin 900 g)

Valmistusohje

1. Sekoita pehmeään rasvaan sokeri ja siirappi. Lisää inkivääri, kaneli, neilikka ja kardemumma. Sekoita ruokasooda veteen ja kaada mausteseoksen joukkoon. Lisää jauhot voimakkaasti sekoittaen.

2. Siirrä taikina leivinalustalle ja jatka alustamista käsin. Kääri taikina tuorekelmuun ja anna sen levätä yön yli viileässä.

3. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kaaviloi taikina ohueksi levyksi leivinpaperin päälle. Ota muotilla erilaisia piparkakkuja. Vedä leivinpaperi kylmän pellin päälle. Paista piparkakkuja uunin keskitasossa noin viisi minuuttia. Vinkki: kuumat pellit jäähtyvät nopeasti parvekkeella tai pihalla.

Tuoreimmat aiheesta

Piparkakut