Piparjuurilihaa juuresten kanssa

Halvemmat naudan ruhonosat käyvät erinomaisesti keitettäväksi lihaksi. Piparjuuriliha – kuten tillilihakin – on vanhoja perinteisiä kotiruokia, meille aikanaan Ruotsista tulleita paremman väen aterioita. Turhaan lähes unohdettu piparjuuriliha on sekä edullista että painontarkkailijalle sopivaa, mutta todella maukasta, hieman aikaavievää vain.

Neljälle

  • 600 g naudanlapaa tai -rintaa
  • 10 kokonaista valkopippuria
  • 3 kokonaista maustepippuria
  • 1 laakerinlehti
  • 1 tl suolaa
  • 2 sipulia
  • 1 porkkana
  • 1 palsternakka
  • 1 pala (20 g) juuriselleriä
  • persiljanvarsia

Kastike

  • 4 dl keitinlientä
  • 1 ½ maissitärkkelystä (maizena)
  • 2 dl kermaa
  • 2 rkl piparjuurta raastettuna
  • 1 tl dijon-sinappia
  • suolaa ja valkopippuria

Tarjoiluun

  • 2 porkkanaa
  • 1 palsternakka
  • 1 pala (50 g) juuriselleriä
  • keitettyä parsakaalia
  • persiljasilppua

Valmistusohje

1. Kuori sipuli, porkkana, palsternakka sekä selleri ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi. Laita liha kattilaan ja kaada päälle kylmää vettä. Anna kiehua melko kovaa, kaada sitten keitinvesi pois ja huuhtele liha. Laita liha uudelleen kattilaan, kaada päälle jälleen kylmää vettä ja kuumenna kiehuvaksi, kuori vaahto. Lisää juurespalat, kaikki pippurit, laakerinlehti, suola ja persiljanvarret. Anna kiehua hiljaa poreillen 1 ½ - 2 tuntia, kunnes liha on mureaa. Nosta liha liemestä ja pidä se lämpimänä.

2. Kuori tarjoiluun tulevat porkkanat, palsternakka ja selleri ja leikkaa ne pienemmiksi. Siivilöi keitinliemi, heitä pois mukana kiehuneet juurekset, ja keitä liemessä tarjoiluun tulevat juurekset kypsiksi. Nosta ne liemestä ja pidä lämpiminä. Mittaa keitinlientä 4 dl kasariin, lisää siihen veteen sekoitettu maissitärkkelys ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää kerma, sinappi ja piparjuuriraaste, mausta suolalla ja pippurilla, anna kastikkeen vielä kiehahtaa.

3. Keitä parsakaali kevyesti suolatussa vedessä. Silppua persiljanlehdet. Leikkaa liha viipaleiksi ja tarjoile parsakaalin, juuresten ja piparjuurikastikkeen kera. Tuo tarjolle myös persiljasilppua.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!