Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Yrttipaistettu hirvifilee

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Jos haluat todellista keittiöaskartelua ja mielit lisäksi tarjota mielettömän maukasta ruokaa, kokeile tätä ohjetta. Tässä on paljon aineksia ja monia työvaiheita, joten kannattaa suunnitella työjärjestys hyvin. Mutta tulos on vaivan arvoinen! Hirvenlihan sijaan voi käyttää tietysti myös naudanlihaa.

Neljälle

  • 800 g hirven sisäfileetä
  • suolaa ja valkopippuria

Maustevoi

  • 50 g voita + voita paistamiseen
  • 1 ½ dl persiljasilppua
  • 1 valkosipulinkynsi

Riistakastike

  • 3 dl riista- tai lihalientä
  • 1 ½ dl vaaleaa olutta
  • 1 tl vehnäjauhoa
  • ½ oksa tuoretta timjamia
  • (muutamia puolukoita)

Sahramifenkoli

  • 1 fenkolikerä
  • 1 tl suolaa
  • 1/4 g sahramia (½ pakkausta)

Karamellisoidut juurekset

  • 1 porkkana
  • 1 palsternakka
  • 30 g juuriselleriä
  • 2 rkl voita
  • 2 rkl hunajaa

Perunapyörykät

  • 500 g vastakeitettyjä perunoita
  • 25 g voita
  • 1 dl kermaa
  • suolaa ja valkopippuria
  • 4 rkl vehnäjauhoa
  • öljyä paistamiseen

Valmistusohje

1. Sahramifenkoli: puhdista fenkoli ja lohko se neljään osaan. Keitä vesi, suola ja sahrami. Pane fenkoli kiehumaan ja keitä pehmeäksi. Valuta ja pidä lämpimänä tarjoiluun.

2. Karamellisoidut juurekset: Kuori porkkana, palsternakka ja selleri ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Sulata voi pannussa ja sekoita siihen hunaja, lisää juureskuutiot, mausta suolalla ja pippurilla. Anna poreilla 5 minuuttia. Pidä lämpimänä tarjoiluun.

3. Maustevoi: Hienonna persilja, kuori valkosipulinkynsi ja murskaa se. Sekoita 50 grammaan voita. Ota voiseoksesta sivuun 4 tl perunoiden tarjoiluun.

4. Perunapyörykät: Purista keitetyt perunat kuumana. Kuumenna kerma ja voi keskenään ja sekoita perunasoseeseen, lisää suolaa ja pippuria. Anna jäähtyä. Muotoile neljä pyörykkää perunasoseesta. Kääntele ne täysin jäähtyneinä jauhoissa ja paista pyörykät runsaassa öljyssä. Pidä lämpiminä tarjoiluun.

5. Hirvifilee: Lämmitä uuni 125 asteeseen. Mausta filee suolalla ja pippurilla. Paista kauttaaltaan voissa paistinpannulla, siirrä sitten uunivuokaan. Peitä fileen pinta persiljavoilla. Paista uunissa, kunnes sisälämpötila on 56 astetta (punainen sisus), tai 60 astetta (rosa sisus). Ota uunista ja annan lihan vetäytyä ennen viipalointia.

6. Riistakastike ja tarjoilu: Sekoita jauho olueen ja seos kuumaan lihaliemeen. Uunipannukin kannattaa huuhtaista kastikkeeseen. Pane timjaminoksa seokseen ja kuumenna kiehuvaksi. Anna poreilla hiljaa 5 minuuttia ja poista timjami. Tarjoile kastike lihan ja lisäkkeiden kera. Nosta jokaiselle kuumalle perunapyörykälle nokare maustevoita juuri ennen tarjoilua.

Tuoreimmat aiheesta

Riistapaisti