Akseli Herlevin tapaan valmistetun pizzan päällä maistuvat basilika ja vuohenjuusto.

Pohja

  • 1/2l kädenlämpöistä vettä
  • 1/2tl tuorehiivaa, tai vastaava määrä kuivahiivaa
  • 1tl suolaa
  • 1tl sokeria
  • 1dl oliiviöljyä
  • 8-10dl vehnäjauhoja + lisää pizzapohjan työstämiseen

Tomaattikastike

  • 2 kynttä valkosipulia, hienonnettuna
  • 3 pikkufilettä sardellia
  • 2 shalottisipulia, kuorittuna ja hienonnettuna
  • 1/2 pnt tuoretta timjamia, hienonnettuna
  • 2 prk Mutti tomaattimurskaa, tai vastaavaa hyvälaatuista.
  • suolaa, sokeria ja pippuria
  • 2rkl voita

Täytteet

  • 1 vuohenjuustotanko, viipaloituna
  • 1 pnt tuoretta basilikaa, lehdet nypittynä
  • 1 avokado

Valmistusohje

Pohja:

Sekoita kulhossa kädenlämpöinen vesi, hiiva, oliiviöljy, suola ja sokeri. Lisää jauhoja kauhallinen kerrallaan samalla taikinaa vaivaten. Lisää jauhoja siihen asti, että taikina irtoaa kulhon reunoista ja sitä voi käsitellä ilman että raaka taikina jää käsiin kiinni.

Taikinan tulisi siltikin olla melko pehmeää, jotta se pääsisi nätisti kohoamaan. Jos jauhoja on liikaa, niin taikina on kova ja raskas, eikä hiiva jaksa sitä enää nostaa. Jätä taikina kohoamaan lämpimään paikkaan kangasliinan alle tunniksi.

Kun taikina on kohonnut, nosta se runsaasti jauhotetulle alustalle ja jaa se neljään tai useampaan osaan. Pizza tehdään grillissä pizzakiven päällä joten pizzakiven koko määrittää pizzojen koon. Iso kivi, iso pizza ja toisinpäin. Pizzoja on kuitenkin helpompi käsitellä jos ne ovat pienempiä.

Pyöritä taikinapalloa samalla painellen jotta pohjan muodostumaan pyöreään muotoon. Käytä runsaasti jauhoja pizzataikinan ja alustan välissä, jotta pizza ei tartu pöytään tai leikkuulautaan. Kun pizzapohja on vaivattu pyöreäksi ja noin puolen sentin paksuiseksi, voi sen päälle lusikoida tasaisesti kastiketta. Laita kastikkeen päälle vielä vuohenjuustoviipaleita.

Kuumenna pizzakivi grillissä kuumaksi, noin 300c astetta on hyvä. Siirrä pizza pizzalapiolla tai vastaavalla kiven päälle, laita grillin kansi kiinni ja valmista on noin 7-10min kuluttua, hieman riippuen pohjan paksuudesta. Kun pizza on kypsä, siirrä se leikkuulaudalle ja laita päälle suolalla ja pippurilla maustetut avokadon palaset ja basilikanlehdet. Leikkaa pizzaleikkurilla paloihin ja nauti!

Tomaattikastike:

Freesaa kattilassa oliiviöljyssä valkosipulia, sardellifileitä, shalottisipulia ja timjamia noin 5 minuuttia, kunnes sipulit hieman pehmenevät. Lisää joukkoon tomaattimurskat ja keitä keskilämmöllä kasaan kunnes nestettä ei juuri ole jäljellä. Mausta suolalla, sokerilla ja pippurilla. Vatkaa lopuksi voi kastikkeen joukkoon. (sardellifileet tuovat makuun umamia, suolaisuutta ja täyteläisyyttä, voi ja sokeri pyöristävät tomaatin hapokkuuden)

Kastikkeen tulisi olla maultaan melko voimakasta, ettei sitä sellaisenaan viitsisi syödä. Pizzan päälle laitettuna kastikkeen maku laimenee, joten sen on hyvä olla hyvin maukasta.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.