Puolukka-omenapiiras vaniljakastikkeen kera

Syksyn ensimmäisten omenoiden kypsyttyä maistuu puolukoilla, omenalla ja mantelimassalla täytetty piiras. Tarjoa piiras välipalana tai vaniljakastikkeen kera jälkiruokana.

Ainekset

  • 4 annosta

Taikina

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl sokeria
  • ½ tl suolaa
  • 1 kananmuna
  • 2 tl maitoa
  • 125 g kylmää voita
  • 4 kuorittua, viipaloitua omenaa
  • 100 g mantelimassaa
  • 2 dl puolukoita
  • 1 munankeltuainen voiteluun

Vaniljakastike

  • 2 munankeltuaista
  • 3 rkl sokeria
  • 2 dl kermaa
  • 1 1/4 dl maitoa
  • ½ vaniljatanko

Valmistusohje

1. Pane jauhot, sokeri, suola, muna ja maito tehosekoittimeen. Pane voi paloina päälle ja sekoita 20-30 sekunnin ajan, kunnes seoksesta tulee taikinaa.

2. Kauli taikina melko ohueksi. Pane taikina irtopohjaiseen piirakkavuokaan. Tee ylijäämätaikinasta noin 1½ cm paksuisia suikaleita. Asettele omenat vuoan pohjalle, peitä ohuella mantelimassakerroksella ja pane vielä kerros puolukkaa. Ruutukuvioi pinta taikinasuikaleilla, sivele kananmunalla ja paista uunissa 175 asteessa 25-30 minuutin ajan.

3. Valmista vaniljakastike. Kaada maito ja desilitra kermaa kattilaan. Huom! Ei alumiinikattilaan. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa, kaavi siemenet kermamaitoon ja pane sinne myös vaniljatanko. Kiehauta ja anna olla muutaman minuutin matalalla lämmöllä. Ota vaniljatanko pois. Vispaa astiassa keltuaiset ja sokeri, lisää sitten vispaten hieman maitoa ja kaada lopulta seos kattilaan. Hauduta samalla vispaten kunnes kastike sakeen. Se ei saa kiehua! Anna kastikkeen jäähtyä. Vispaa loppu kerma ja sekoita kylmään kastikkeeseen.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!