Mustikkapiirakka ja vaniljakastike
Kun käytät yleiskonetta, piirastaikinan teko on lastenleikkiä. Tällä kertaa piiraskuori on täytetty kesän yleismarjoilla - tuoreilla mustikoilla. Piiraan voit valmistaa myös pakastemustikoista. Lisukkeeksi suosittelemme vaniljakastiketta, mutta piirakan kanssa maistuvat myös kermavaahto tai vaniljajäätelö. Kun ripottelet pintaan hieman sokeria, piiras narskuu mukavasti hampaissa.
- Ruokavalio: Kasvisruoka
Ainekset
- 6 annosta
Taikina
- 3½ dl vehnäjauhoja
- 1 1/4 dl sokeria
- 100 g kylmää voita
- 1 muna
- 1/4 dl kylmää maitoa
Täyte
- 5 dl mustikoita
- 4 rkl sokeria
- 1 tl Maizena-jauhoja
Vaniljakastike
- 2½ dl maitoa
- 4 dl kuohukermaa
- 1 vaniljatanko
- vajaa 1 dl sokeria
- 4 munankeltuaista
Valmistusohje
1. Taikinan valmistus yleiskoneessa: Mittaa jauhot ja sokeri yleiskoneeseen ja lisää paloiteltu voi. Käytä konetta pari sekuntia kerrallaan, kunnes seos on murumaista. Lisää muna ja maito ja sekoita noin 20 sekuntia, kunnes taikinasta muodostuu pallo.
2. Kauli taikina ja vuoraa sillä irtopohjavuoka. Pistele piiraspohja haarukalla ja kaada päälle mustikat. Sekoita sokeri ja Maizena ja ripottele seos marjojen päälle. Paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 20 minuuttia.
3. Vaniljakastike: Kaada kattilaan maito ja 2 dl kermaa. Halkaise vaniljatanko ja raaputa mustat siemenet kermamaitoon. Lisää nesteeseen myös tanko ja kiehauta. Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon tilkka kermamaitoa ja jatka vatkaamista hetki. Sekoita munavaahto kermamaitoon ja kuumenna kokoajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Älä keitä. Vatkaa loppu kerma ja kääntele varovasti jäähtyneeseen vaniljakastikkeeseen. Tarjoa piiras lämpimänä kylmän kastikkeen kera.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"