Raparperipiirakka vaniljakastikkeen kera

Raparperipiirakka on ihana kevätjälkiruoka. Mieluiten raparperinvarsien tulee olla niin ohuita, ettei niitä tarvitse kuoria. Silloin piirakasta tulee kauniin punainen, ja se saa ekstrahyvää makua.

Ainekset

  • Kahdeksalle

Pohja

  • runsaat 3 dl vehnäjauhoja
  • 150 g kylmää voita
  • ½ dl kidesokeria
  • 2 tl leivinjauhetta

Täyte

  • 500 g ohuita raparperinvarsia
  • 4 rkl sokeria
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 2 ½ dl maitoa
  • 4 dl kuohukermaa
  • 1 vaniljatanko
  • 1 vajaa dl kidesokeria
  • 4 munankeltuaista

Valmistusohje

1. Sekoita jauhot, sokeri ja leivinjauhe. Lisää voi seokseen sormien avulla. Sekoita nopeasti taikinaksi. Kaulitse taikina ohueksi ja vuoraa sillä irtopohjavuoka. Säästä hieman taikinaa ristikoksi.

2. Viipaloi raparperinvarret sentinpaksuisiksi paloiksi. Laita raparperipalat vuokaan. Sekoita sokeri ja perunajauhot, ripottele päälle. Leikkaa taikinasta paloja, joista muodostat ruudukon piirakan päälle. Paista n. 30 minuuttia uunin toiseksi alimmalla tasolla 180-200 asteessa.

3. Kaada maito ja 2 dl kermaa kattilaan. Halkaise vaniljatanko, raaputa siemenet kermamaitoon ja lisää tanko. Kuumenna kiehuvaksi. Vatkaa keltuaiset ja sokeri ilmavaksi. Lisää hieman kermamaitoa ja jatka vatkaamista hieman.

4. Kaada munaseos kermamaitokattilaan. Anna poreilla varoen, älä keitä, samalla vatkaten, kunnes seos paksunee. Vatkaa loput kermasta ja kääntele varovaisesti jäähtyneeseen kastikkeeseen. Tarjoile piirakka haaleana kylmän kastikkeen kera.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.