Ranskalainen lihapata rypäleiden kera

Punaviini ja vihreät viinirypäleet antavat upean muhkeuden tähän ranskalaiseen lihapataan. Lihat ruskistetaan öljyvoiseoksessa, mutta rasvaa ei siirretä pataan. Tarjoile pata ranskalaiseen tapaan leivän, mielellään karkean maalaisleivän kanssa. Riisikin käy.

Neljälle

  • 400 g naudan sisäpaistia
  • 1 rkl voita
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 5 dl punaviiniä
  • 2 porkkanaa
  • 2 sipulia
  • 1 varsiselleri
  • 1 valkosipulinkynsi
  • suolaa ja mustapippuria
  • 2 salaattisipulia
  • 200 g vihreitä viinirypäleitä

Maustekimppu (bouquet garni)

  • 1 oksa tuoretta timjamia
  • 1 oksa tuoretta rosmariinia
  • 1 laakerinlehti
  • 3 persiljanoksaa

Valmistusohje

1. Kuutioi liha. Kuori ja viipaloi porkkanat. Kuori ja lohko sipulit. Leikkaa selleri isohkoiksi paloiksi. Viipaloi valkosipulinkynsi. Paloittele salaattisipulit. Sido yhteen persilja, timjami, laakerinlehti ja rosmariini.

2. Ruskista lihat pieni erä kerrallaan voin ja öljyn seoksessa. Siirrä ruskistetut lihat pataan, sirottele pinnalle jauhot ja sekoita.

3. Kaada pataan viini, laita mukaan maustekimppu ja kuumenna kiehuvaksi. Laita sitten joukkoon vihannekset sinä järjestyksessä kuin ne tarvitsevat kypsymisaikaa: ensin porkkanat, sitten sipuli, varsiselleri ja valkosipuliviipaleet. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä hiljaa 30 minuuttia. Lisää pataan aivan loppupuolella salaattisipulit ja viinirypäleet.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.