Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Coq au vin pekonilla

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Coq au vin, kukkoa viinissä, on yksi ranskalaisista klassikkoruoista. Kananpoika, valkosipuli, viinipullo ja pitkä keittoaika ovat pakollisia. Tarjoile mielellään hyvän leivän kera, jolla vieraat halutessaan voivat kaapia hyvän kastikkeen viimeisetkin rippeet lautasilta.

Neljälle

  • 1 kananpoika
  • 100 g pekonia
  • 4 rkl voita
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • suolaa ja jauhettua valkopippuria
  • 1 keltasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 porkkanaa
  • 3 ½ dl punaviiniä
  • 1 tl timjamia
  • 1 laakerinlehti
  • 5 kokonaista valkopippuria
  • persiljanoksia
  • 1 lehtisellerinvarsi
  • 20 herkkusientä
  • 20 pientä sipulia

Tarjoiluun

  • keitettyä riisiä
  • leipää

Valmistusohje

1. Leikkaa lintu 8 palaksi. Sekoita jauhot, suola ja pippuri. Pyörittele linnunpalat seoksessa. Suikaloi pekonit. Kuori ja paloittele sipuli, valkosipuli ja porkkana. Ruskista pekoni padassa, nosta reikäkauhalla. Lisää pataan jääneeseen rasvaan hieman voita ja lisää sipuli, valkosipuli ja porkkana. Paista hetki.

2. Leikkaa selleri pienemmiksi paloiksi ja poista persiljasta varret. Paista viimeiseksi linnunpalat niin, että ne saavat hyvänvärisen pinnan. Kaada pataan mukaan viini, timjami, laakerinlehti, pippurit, persiljanvarret ja selleri. Anna kiehua hiljaa kannen alla n. 30 minuuttia tai kunnes kana on valmista. Kun teet koepiston paksuimpaan kohtaan siitä tihkuvan nesteen tulee olla kirkasta ja läpinäkyvää. Keitä muussa tapauksessa hieman lisää.

3. Leikkaa herkkusienet paloiksi ja kuori pikkusipulit. Ruskista ne. Mausta kastike suolalla ja pippurilla, koristele herkkusienillä ja sipuleilla.

Tuoreimmat aiheesta

Coq au vin