Vappu Pimiän saaristolaisleipä

Vappu Pimiän saaristolaisleipä
Vappu Pimiän saaristolaisleipä sopii vaikka joulupöytään. Vappu jouluna (Otava 2024)

Vappu Pimiän jouluruokasuosikki on itse leivottu saaristolaisleipä. Resepti on Vappu Pimiän kirjasta Vappu jouluna (Otava 2024).

  • Annosmäärä: 2–3 leipää

Ainekset

  • 1 l piimää
  • 75 g hiivaa
  • 9 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipävehnäjauhoja
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 3 dl leseitä (esim. 3-viljan)
  • 3 dl kaljamaltaita
  • 3 dl siirappia
  • 1 rkl suolaa

Vuoan voiteluun

  • 2 rkl voita tai öljyä

Voiteluun

  • ½ dl siirappia
  • ½ dl vettä

Valmistusohje

  1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon ensin hiiva,sen jälkeen kaikki muut aineet. Älä vaivaa, vaan sekoita.
  2. Kaada taikina voideltuihin suorakaiteen muotoisiin leipävuokiin.Anna kohota vedottomassa paikassa leivinliinan alla tunnin verran.
  3. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sekoita siirappi ja vesi keskenään.
  4. Paista leipiä uunissa 2 tuntia ja valele muutamaan otteeseen siirappivedellä paiston aikana.

Kuva: Laura Riihelä,  
Resepti: Vappu Pimiän kirjas Vappu jouluna (Otava 2024)

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!