Vappu Pimiän saaristolaisleipä
Julkaistu
Vappu Pimiän jouluruokasuosikki on itse leivottu saaristolaisleipä. Resepti on Vappu Pimiän kirjasta Vappu jouluna (Otava 2024).
- Annosmäärä: 2–3 leipää
Ainekset
- 1 l piimää
- 75 g hiivaa
- 9 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipävehnäjauhoja
- 4 dl ruisjauhoja
- 3 dl leseitä (esim. 3-viljan)
- 3 dl kaljamaltaita
- 3 dl siirappia
- 1 rkl suolaa
Vuoan voiteluun
- 2 rkl voita tai öljyä
Voiteluun
- ½ dl siirappia
- ½ dl vettä
Valmistusohje
- Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon ensin hiiva,sen jälkeen kaikki muut aineet. Älä vaivaa, vaan sekoita.
- Kaada taikina voideltuihin suorakaiteen muotoisiin leipävuokiin.Anna kohota vedottomassa paikassa leivinliinan alla tunnin verran.
- Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sekoita siirappi ja vesi keskenään.
- Paista leipiä uunissa 2 tuntia ja valele muutamaan otteeseen siirappivedellä paiston aikana.
Kuva: Laura Riihelä,
Resepti: Vappu Pimiän kirjas Vappu jouluna (Otava 2024)
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Munakasrulla à la Hellapoliisi
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo kanaviillokki – nopea valmistaa, taatusti maistuvaa
-
Pannukakku – paras pannukakkuohje on tässä!
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka