29.1. Top Chef-voittaja Kira Weckman leipoi keskiviikkona Makuja-osiossa spelt-leipää.

Hapanjuuri

  • 0,5 l vettä
  • 4 dl spelt-olutta tai vehnäolutta
  • 3 dl speltsihtijauhoja Luomu
  • 3 dl täysjyvävehnäjauhoja Luomu
  • 11g kuivahiivaa (1 pss)

Taikina

  • 7 dl puolikarkeita speltjauhoja
  • 7 dl Speltsihtijauhoja Luomu
  • 0,5 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • 30 g hienoa merisuolaa (2 rkl)

Valmistusohje

Hapanjuuri:

Taikinajuuren annetaan hapantua yön yli, huoneen lämmössä, liinan alla.

Yhdistä jauhot ja merisuola. Lisää kuivat aineet taikinajuuren joukkoon sekoittaen. Lisää vielä öljy ja jatka taikinan vaivaamista yleiskoneessa taikinakoukulla. Vaivaa taikinaa 5 minuuttia hitaasti. Lisää sitten tehot puliväliin ja vaivaa taas 5 minuuttia. Vaivaa taikinaa nopealla teholla vielä 5 minuuttia. Anna taikinan levätä noin puoli tuntia. Riivaa taikina ja muotoile leiviksi. Kuumenna uuni 250C asteiseksi. Kohota leipiä liinan alla noin puoli tuntia. Jauhota ja leikkaa viillot leipien pintaan terävällä veitsellä. Avaa uunin luukku, laita leivät uuniin ja kaada noin puoli desilitraa vettä uunin pohjalle. Sulje luukku ja alenna lämpö 200C asteeseen. Paista leipiä noin 30 minuuttia. Päästä höyryä välillä uunista pois raottamalla uunin luukkua. Leipien kypsyyden voi kokeilla koputtamalla pohjaa.

Tuoreimmat aiheesta

Leipä