Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Karkeaa ruisleipää hapantaikinasta

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Hapantaikinaleipää ei ole lainkaan vaikea leipoa, vaikkakin alkutaikina täytyy panna happanemaan päivää ennen leivontapäivää. Se ei ole kuitenkaan tippaakaan sen vaikeampaa kuin muukaan leivänteko, ja on todellakin sen pienen ylimääräisen vaivan arvoinen. Hapantaikinaleivästä tulee nimittäin sekä mehevämpää, maukkaampaa että säilyvämpää.

Ainekset

  • 2 leipää

Hapantaikina

  • 3 dl ruisjauhoa
  • 3 dl vettä
  • 25 g hiivaa

Leipätaikina

  • hapantaikinaa
  • 50 g hiivaa
  • 7 dl vettä
  • 18 dl ruisjauhoa
  • 9 dl vehnäjauhoa
  • 2 dl ruisrouhetta
  • 1 rkl suolaa
  • 2 rkl leipämausteita
  • ½ dl rypsiöljyä
  • jauhoa leivontaan

Valmistusohje

1. Päivä 1. Hapantaikina: Mittaa jauho ja lämmitä vesi 37-asteiseksi. Murenna hiiva pieneen kulhoon, lisää vesi ja sekoita, kunnes hiiva liukenee. Sekoita sitten joukkoon jauho. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna olla huoneenlämmössä vuorokausi.

2. Päivä 2. Leipätaikina: Mittaa jauho, lämmitä vesi 37-asteiseksi ja murenna hiiva leivontakulhoon. Lisää hiukan vettä ja liuota hiiva siihen. Kaada joukkoon loppu vesi, hapantaikina, suola, öljy, mausteet, jauho ja ruisrouhe. Vaivaa joko käsin tai koneella joustavaksi taikinaksi. Peitä leivinliinalla ja anna nousta 2 tuntia.

4. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Jauhota leivinpöytä. Kaada taikina pöydälle ja vaivaa se joustavaksi. Muotoile kaksi limppua ja nosta ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Peitä leivinliinalla ja nostata 30 minuuttia. Paista uunin alatasolla 30 minuuttia. Sulje sitten virta uunista ja jätä leivät jälkilämpöön vielä 15 minuutiksi. Jäähdytä limput leivinliinan alla ritilällä.

Tuoreimmat aiheesta

Leipä