Savustettu lohi

lohi
Shutterstock

Omat savustusvälineet ovat kullanarvoinen aarre, mutta onneksi lohta voi ostaa kaupasta myös valmiiksi savustettuna. Koristele lohi kauniisti ja aseta tarjolle joulupöytään.

1 lohi

  • 2-3 kg tuoretta, perattua lohta
  • 2 kg merisuolaa
  • 400 g ruokosokeria (ruskeaa sokeria)
  • 60 g murskattuja katajanmarjoja
  • 7 jauhettua laakerinlehteä
  • 80 g jauhettua valkopippuria

Koristeluun

  • 4 rkl ranskankermaa
  • 1 rkl majoneesia
  • ½ tl sinappia
  • suolaa ja pippuria
  • 100 g muikunmätiä

Valmistusohje

1. Savulohi: Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat, laakerinlehdet ja pippuri ja hiero seosta lohen sisä- ja ulkopuolelle. Anna maistua huoneenlämmössä pari tuntia. Pane lohi ritilän päälle ja savusta noin 80 asteessa 60-90 minuuttia.

2. Säilytä lohi viileässä tarjoiluun saakka. Irrota nahka ja pane kala tarjolle isolle vadille.

3. Sekoita ranskankerma, majoneesi, sinappi, suola ja pippuri. Pursota seos keskelle lohta ja koristele muikunmädillä.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.