Perinteinen lanttulaatikko
Lanttulaatikkoa syödään tänäkin päivänä jouluisin, mutta miksi vain silloin? Tämä ohje on hyvä esimerkki suomalaisesta perinneruoasta, joka tehtiin yksinkertaisista aineksista. Laatikkoruokien reseptejäkin on lukuisia ja ennen vanhaan niitä hauduteltiin hiljaa ja pitkään, pitkään uunin jälkilämmössä esimerkiksi leivontapäivän päätteeksi. Kokeile muulloinkin kuin jouluna! Tässä reseptissä käytetään perinteisiä joulumausteita, kuten inkivääriä ja muskottia. Lisäksi lanttulaatikko-ohje hyödyntää muita joulukeittiön ruokia, sillä lantut ja porkkanat keitetään pehmeiksi kinkkuliemessä. Lanttulaatikko tarjoillaan tässä reseptissä yhdessä rapeiden siansivusiivujen kanssa, mutta laatikko sopii tietysti myös kinkun tai kalkkunan lisukkeeksi, tai nautittavaksi myös muulloin kuin joulunaikaan.
Lanttulaatikko-ohje neljälle
- 900 g lanttua
- 100 g porkkanaa
- 4 dl kinkunlientä (tai lihalientä)
- 1 rkl vehnäjauhoa
- 1 ½ dl kuohukermaa
- 1 ½ rkl siirappia
- ½ tl inkiväärijauhetta
- ½ tl muskottiraastetta
- 1 muna
- 2 rkl voita
- 2 rkl korppujauhoa
Tarjoiluun
- 500 g suolattua siansivua siivuina
Valmistusohje
1. Paloittele lantut ja porkkanat ja keitä ne pehmeiksi kinkunliemessä (tai lihaliemessä). Survo kypsät juurekset soseeksi.
2. Sekoita keskenään vehnäjauho ja kerma, lisää muna, siirappi sekä mausteet ja lisää juuressoseeseen hyvin sekoittaen.
3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele uunivuoka ja kaada sose siihen. Tasoita pinta ja ripottele päälle korppujauhoa tasaiseksi kerrokseksi. Tipauttele pinnalle loppu voi nokareina ja paista 45 minuuttia. Paista siansivusiivut rapeiksi keskilämmöllä paistinpannussa ja tarjoile lanttulaatikon kanssa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa