Teatterin burgeri ja grilliperunat
Grillimestari Tomi Kieloahon reseptillä valmistuvat tuhdit hampurilaiset ovat kesäruokaa parhaimmillaan.
Grillatut perunasiivut
- Suurikokoisia perunoita
- 1,5 dl rypsiöljyä
- 0,5 dl tummaa olutta
- 0,75 dl siirappia
- 0,5 dl soijakastiketta
- 0,5 dl tummaa balsamietikkaa
- 1 tl kuivattua timjamia
- 2 kpl valkosipulin kynsiä raastettuna
- 0,5 dl ketsuppia
Cheddar-pekonihampurilainen
- 4 kpl hampurilaissämpylöitä
- 4 kpl jauhelihapihvejä, n.160 g/kpl
- 8 viipaletta savupekonia
- 8 viipaletta kypsytettyä cheddarjuustoa
- 1 punasipuli renkaina
- 12 kpl tomaattiviipaletta
- 4 kpl jääsalaatin lehtiä
Sinappimajoneesi
- 200 g majoneesia
- 1 rkl Turun sinappia
- 1 rkl kokojyvä dijonsinappia
- 1 rkl sileä dijonsinappia
- 1 rkl hunajaa
- suolaa ja pippuria
Valmistusohje
Aterian grillaaminen on hyvä aloittaa perunoista, pilko kuitenkin ennen grillaamisen aloittamista kaikki raaka-aineet valmiiksi ja taputtele pihvit muotoonsa niin saat rauhassa keskittyä grillaamiseen.
Grillatut perunasiivut: Viipaloi suurikokoiset pestyt kuoripäälliset perunat n.5 mm viipaleiksi. Kuori saa jäädä perunaan antamaan makua. (Vaihtoehtoisesti tähän voi myös käyttää uusia perunoita, mutta niiden grillaaminen on hieman haastavampaa). Huuhtele perunaviipaleet vedessä, jotta saat niistä tärkkelyksen pois – peruna ei jää tällöin grilliin niin helposti kiinni.
Mausta perunasiivut suolalla ja pippurilla, lorauta perunoille hiukan rypsiöljyä. Grillaa perunoita aluksi kuumassa lämmössä noin 5 min., jotta saat perunoihin hyvän grillipinnan. Siirrä sen jälkeen perunat epäsuoralle tulelle, grillin yläritilälle. Sivele perunoita ahkerasti marinadilla, mitä enemmän perunoille antaa aikaa, sitä enempi ne imevät herkullista marinadia – mielestäni optimi on noin 20 min ja ainakin viisi kertaa marinadilla molemmin puolin sivellen.
Grillipihvit: Sillä aikaa kun perunat kypsyvät epäsuoralla tulella, voit aloittaa pihvien grillaamisen.Käytä pihveihin mahdollisuuksien mukaan mielellään naudan jauhelihaa, jossa rasvaa 20%, jauhettuna karkeahkoksi isoreikäisellä terällä -tämä takaa mehukkaan pihvin ja oikeanlaisen suutuntuman.
Muotoile pihveistä painoltaan 160g ja paksuudeltaan 1,5cm. Ota pihvit huoneenlämpöön n. puolta tuntia ennen grillauksen aloittamista – tämä on tärkeää oikean kypsyyden varmistamiseksi. Mausta pihvit molemmilta puolilta reilulla kädellä suolalla ja pippurilla.
Grillaa pihvejä molemmilta puolilta n. 3 min kuumassa grillissä. Laita cheddarviipaleet pihvien päälle ja siirrä pihvit vetäytymään folion alle n. 5 min. tai kunnes muut valmistelut on tehty. Tällöin pihvit jäävät sisältä hieman punertavaksi, kypsyys medium.
Paahda pekoni rapeaksi keskikuumalla grillillä ja siirrä yläritilälle, jossa se pysyy lämpimänä ja rapeana kokoamiseen asti. Paahda tällä aikaa hampurilaissämpylät kevyesti molemmin puolin.
Kokoa hampurilaiset seuraavassa järjestyksessä: Pohja -sinappimajoneesi - jääsalaatti - punasipuli –pihvi&juusto –majoneesi -kansi
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa