Terveellinen jyväleipä
Leipomalla itse saat terveellistä, kuitupitoista ja lisäaineetonta leipää. Keitetyt ohrasuurimot tuovat jyväisyyttä perinteiseen leipään. Muotoile taikinasta maun mukaan joko pyöreitä tai pitkulaisia leipiä. Voit tehdä ohjeella myös vuokaleipää, jätä taikina silloin hieman löysemmäksi.
- Ruokavalio: Kevyt, Kananmunaton, Kasvisruoka
Noin 2 leipää
- 3 dl vettä
- 1 tlk viiliä (200 g)
- 50 g hiivaa
- 2-3 tl suolaa
- 2 rkl fariinisokeria
- 30 g öljyä
- noin 5 dl kypsiä Myllyn Paras Esikypsytettyjä Kokonaisia tai Rikottuja Ohrasuurimoita
- 4 dl Myllyn Paras Ruisjauhoja (n. 240 g)
- noin 9 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkeita Vehnäjauhoja (n. 600 g)
Valmistusohje
Keitä suurimot pakkauksen ohjeen mukaan väljässä vedessä. Lämmitä vesi ja viili kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää suola, sokeri, kypsät jyvät sekä jauhoja.
Alusta löysähkö taikina hyvin. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi.
Leivo taikinasta leipiä. Kohota kaksinkertaisiksi peitettynä. Pistele leivät. Paista leipiä 200-asteisen uunin alatasolla 20-25 minuuttia kauniin ruskeiksi.
VINKKI: Keitä suurimoita kerralla reilumpi määrä ja käytä kypsiä suurimoita esim. salaatteihin tai viilin / jogurtin kanssa (myslin tapaan).
Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka