Jyväsämpylät
Kokeile terveellisiä jyväsämpylöitä! Jyvät kannattaa keittää tai liottaa hyvin ennen taikinan valmistamista. Muista myös kohottaa sämpylöitä kunnolla ennen niiden paistamista.
- Ruokavalio: Kevyt, Kananmunaton, Kasvisruoka
Noin 20 sämpylää
- ½ l vettä tai piimää
- 50 g hiivaa
- 2-3 tl suolaa
- 2 rkl hunajaa tai siirappia
- 30 g voita tai margariinia
- n. 5 dl kypsiä Myllyn Paras esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita
- n. 12 dl puolikarkeita vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja (n. 750 g)
Valmistusohje
Keitä suurimot pakkauksen ohjeen mukaan väljässä vedessä (2 dl:sta tulee reilu 5 dl kypsiä). Lämmitä neste kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiiva. Lisää suola, hunaja, kypsät jyvät sekä jauhoja. Alusta löysähkö taikina hyvin. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi.
Leivo taikinasta sämpylöitä. Kohota kaksinkertaisiksi peitettynä. Pistele. Paista leipiä 225-asteisen uunin keskitasolla n. 15 min koosta riippuen.
VINKKI: Keitä suurimoita kerralla reilumpi määrä ja käytä kypsiä suurimoita esim. salaatteihin tai viilin / jogurtin kanssa (myslin tapaan).
Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka