Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Aamulla leivottavat sämpylät

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Haluatko ihania aamiaissämpylöitä suoraan uunista? Näitä kannattaa kokeilla, voit jäädä koukkuun tuoreeseen leipään.

noin 12 kpl

  • 3 dl maitoa, vettä tai piimää
  • 15 g hiivaa (⅓ pkt)
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl siirappia
  • 2 rkl pullomargariinia tai rypsiöljyä
  • n. 7 dl Myllyn Paras Sämpyläjauhoseosta tai
  • 5 dl Myllyn Paras Emännän Vehnäjauhoja + 1½ dl Myllyn Paras
  • Kaurahiutaleita + 1½ dl Myllyn Paras Ruishiutaleita

Valmistusohje

Kun leivot taikinan itse illalla, tiedät mitä syöt! Hidas kohotus tuo aromia taikinaan. Taikinaan sopivat niin sämpyläjauhot, hiivaleipäjauhot kuin erilaiset hiutaleetkin, myös leseitä voi lisätä.

Tee taikina illalla valmiiksi: Liuota hiiva kylmään nesteeseen, hiivaa tarvitaan normaaliin leivontaan nähden hieman vähemmän. Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi sämpyläjauhoseoksella. Lisää alustuksen loppupuolella kylmä rasva. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Laita taikina muovilla peitettynä jääkaappiin yöksi.

Aamulla leivo kohonnut taikina tangoiksi ja ota siitä palasia uunipellille joko sellaisenaan tai pyöritellen. Laita uuni päälle 40 asteeseen ja anna sämpylöiden kohota uunissa leivinliinalla peitettyinä vajaa puoli tuntia. Ota sämpyläpelti hellan päälle ja nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 min.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Tuoreimmat aiheesta

Sämpylät