Aamulla leivottavat sämpylät
Haluatko ihania aamiaissämpylöitä suoraan uunista? Näitä kannattaa kokeilla, voit jäädä koukkuun tuoreeseen leipään.
- Ruokavalio: Kevyt, Kananmunaton, Laktoositon, Kasvisruoka
noin 12 kpl
- 3 dl maitoa, vettä tai piimää
- 15 g hiivaa (⅓ pkt)
- 1 tl suolaa
- 1 rkl siirappia
- 2 rkl pullomargariinia tai rypsiöljyä
- n. 7 dl Myllyn Paras Sämpyläjauhoseosta tai
- 5 dl Myllyn Paras Emännän Vehnäjauhoja + 1½ dl Myllyn Paras
- Kaurahiutaleita + 1½ dl Myllyn Paras Ruishiutaleita
Valmistusohje
Kun leivot taikinan itse illalla, tiedät mitä syöt! Hidas kohotus tuo aromia taikinaan. Taikinaan sopivat niin sämpyläjauhot, hiivaleipäjauhot kuin erilaiset hiutaleetkin, myös leseitä voi lisätä.
Tee taikina illalla valmiiksi: Liuota hiiva kylmään nesteeseen, hiivaa tarvitaan normaaliin leivontaan nähden hieman vähemmän. Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi sämpyläjauhoseoksella. Lisää alustuksen loppupuolella kylmä rasva. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Laita taikina muovilla peitettynä jääkaappiin yöksi.
Aamulla leivo kohonnut taikina tangoiksi ja ota siitä palasia uunipellille joko sellaisenaan tai pyöritellen. Laita uuni päälle 40 asteeseen ja anna sämpylöiden kohota uunissa leivinliinalla peitettyinä vajaa puoli tuntia. Ota sämpyläpelti hellan päälle ja nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 min.
Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa