Uunihanhea kastikkeen kera
Oikein kasvatettu hanhi ei ole liian lihava vaan sopivan pulska. Paistettaessa rasva sulaa pois. Tarjoile hanhi kastikkeen, omenasoseen, punakaalin ja paistettujen tai keitettyjen perunoiden kera.
- Ruokavalio: Kananmunaton
Kahdeksalle
- 1 puhdistettu hanhi (n. 5-6 kg)
- ½ sitruuna
- 3 dl vettä
- 3 vihreää omenaa
- 10 kivetöntä luumua
Kastike
- hanhen luut
- hanhen paistolientä
- 5-6 dl vettä
- 1 ½ rkl vehnäjauhoja
- 1 ½ rkl voita
- suolaa ja jauhettua valkopippuria
Tarjoiluun
- omenasosetta
- punakaalia
- paistettuja tai keitettyjä perunoita
Lisäksi tarvitset
- lankaa linnun ompeluun
Valmistusohje
1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Poista linnusta ylimääräinen rasva ja hankaa lintu sisä- ja ulkopuolelta sitruunalla. Mausta suolalla ja pippurilla. Leikkaa omenat n. 4 cm kokoisiksi paloiksi. Täytä hanhi omenoilla ja luumuilla. Ompele lintu kiinni sekä kaulan että pyrstön kohdalta.
2. Laita hanhi toinen koipi ylöspäin ritilälle uunipannun päälle, kaada pellille 3 dl vettä. Laita uuniin ja paista lintua 30-40 minuuttia kummaltakin koipipuolelta, ja vielä yhtä pitkään rintapuoli ylöspäin. Yhteensä paistoaika on n. 2-2 ½ tuntia. Valele lintua välillä rasvalla, joka valuu uunipannulle. Paistamisen loppua kohti poista paistoliemi, säästä se ja korvaa se muutamalla ruokalusikallisella kylmää vettä. Valele lintua vedellä ja anna uuninluukun olla raollaan viimeiset 20 minuuttia jolloin nahasta tulee erityisen rapea. Ota lintu uunista, leikkaa rinta- ja koipipalat irti ja säästä rapea nahka tarjoiluun. Siivilöi paistinliemi ja kuori pois rasva pinnalta.
3. Murskaa hanhen luut ja laita kattilaan. Lisää siivilöity paistinliemi ja vettä niin että luut juuri ja juuri peittyvät. Lisää omenanpaloja ja luumuja, jotka olivat hanhen täytteenä, ja keitä n. 20 minuuttia. Siivilöi taas ja kuori pois niin paljon rasvaa kuin voit. Sekoita jauhot ja voi kunnolla, lisää suurus samalla kastiketta sekoittaen, kunnes sen koostumus on hyvä. Keitä 4-5 minuuttia. Mausta kunnes saat täyteläisen, hedelmäisen makean kastikkeen.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa