Uunissa paistettu joulukinkku
Tavallisin virhe on ylipaistaa joulukinkkua, niin että siitä tulee kuivaa. Se on paistettava niin alhaisessa lämmössä kuin suinkin ja paistaminen on lopetettava, kun kinkun sisälämpö on 75 astetta. Ole tarkkaavainen viimeisen tunnin aikana. Paistamiseen lasketaan yleensä 1 tunti kiloa kohti, mutta kinkun paksuus vaikuttaa suuresti kypsymisaikaan.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Laktoositon
Yhteen kinkkuun
- 3-7 kg:n suolattu kinkku
- vettä tai lihalientä
Valmistusohje
1. Ellei kinkkua ole liotettu, sen pitää liota kylmässä vedessä yön yli. Kuumenna uuni 120 asteeseen. Huuhtele kinkku kunnolla kylmällä vedellä. Aseta kinkku ritilälle uunipellin päälle.
2. Paina lihalämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan. Laita uunipannu ja kinkku ritilällään uunin alatasolle. Kaada pannuun vähän vettä tai lihalientä.
3. Paista kinkkua, kunnes sisälämpö on 75 astetta. Joudut ehkä lisäämään vettä tai lientä pannulle, ettei se kuivu. Ota kypsä kinkku uunista ja anna sen hieman jäähtyä. Irrota veitsellä kinkun kamara. Kuivaa kinkun rasvapinta tarkoin ennen kuin kuorrutat sen.
Siivilöi paistoliemi ja käytä se liemenä "dopp i grytan" -ateriassa, joka on ruotsalainen rituaali. Perhe kokoontuu kastamaan leipäpaloja kuumaan, rasvaiseen ja suolaiseen kinkunliemeen. Myös joulumakkarat voi keittää kinkunliemessä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku